search icon

Ευρώπη

Καμία ασφαλιστική κάλυψη για τη Notre Dame – Στα $8 δισ. οι ζημιές

Το γαλλικό Δημόσιο καλύπτει ασφαλιστικά το μνημείο της Παναγίας των Παρισίων, γεγονός που σημαίνει ότι αναλαμβάνει να καλύψει όλο το κόστος

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων ένα μεγάλο ερώτημα ξεπήδησε από πολλά χείλη: ποια είναι η ασφαλιστική κάλυψη που θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει στην αναστήλωση του ναού ηλικίας 856 ετών που ήταν γεμάτο απο ανεκτίμησης αξίας κειμήλια;

Η απάντηση αμείλικτη: καμία.

Ο καθεδρικός ναός δεν έχει ασφάλιση, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του γαλλικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη, μιλώντας στο MarketWatch.

Το γαλλικό κράτος είναι ο νόμιμος κάτοχος της Notre Dame, όπως ακριβώς έχει υπό την ιδιοκτησία του όλα τα θρησκευτικά κτήρια που ανεγέρθηκαν πριν το 1905.

«Το γαλλικό κράτος αυτασφαλίζεται για την Παναγία των Παρισίων. Δεν υπάρχει ασφαλιστήριο. Το κράτος υποτίθεται ότι καλύπτει τα κόστη», ανέφερε ο εκπρόσωπος Paul Gadel.

Σημείωσε δε ότι το γαλλιλό Δημόσιο «χρεώνεται με τη διατήρηση και την ανακαίνιση αυτών των κτηρίων που δανείζει στην εκκλησία δωρεάν».

Κι ενώ η Γαλλία τεχνικά είναι επί ξύλου κρεμάμενη, δεν προβλέπεται να χρειαστεί να βρει μόνη της τα κεφάλαια για την αποκατάσταση της καταστροφής.

Γαλλικές τράπεζες και δισεκατομμυριούχοι έχουν ήδη δεσμευτεί να δώσουν αστρονομικά ποσά για αυτό τον σκοπό. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει διαδικτυακές καμπάνιες τύπου GoFundMe. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 790 εκατ. δολάρια. Το κόστος αποκατάστασης, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, ανέρχεται σε 8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρόεδρος Μακρόν δεσμεύτηκε για αποκατάσταση του ναού εντός 5ετίας.

Όπως αναφέρει ο Ρόμπερτ Ρεντ, επικεφαλής του τμήματος τεχνών της ασφαλιστικής Hiscox, αναφέρει ότι η χώρα θα καλύψει η ίδια τα κόστη για τη Notre Dame.

«Το γαλλικό κράτος είναι τεράστιο, μεγαλύτερο από οποιαδήποτε ασφαλιστική, άρα είναι πιθανό να ασφαλίσει όχι μόνο το κτήριο αλλά και τους θησαυρούς που περιέχει».

Αυτό ωστόσο δεν καλύπτει όλα τα έργα τέχνης που ήταν μέσα στο κτήριο και ήταν δανεικά από κάπου αλλού, αναφέρει ο ίδιος. Εκείνα τα αντικείμενα ασφαλίζονται από τους κατόχους τους.

Ο ίδιος υπολογίζει ότι θα χρειαστούν έως και 20 χρόνια για να επανέλθει στην πρότερη αίγλη της η Παναγία των Παρισίων

Ωστόσο εκτιμά ότι τελικά θα δούμε κάτι πολύ αξιόλογο να αναδύεται μέσα από τις στάχτες.

Exit mobile version