search icon

Ευρώπη

Μεγάλο το κόστος του Brexit από την Ε.Ε

Μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να έχει μεγάλο κόστος τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τις υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου είναι πιθανώς οι πλέον αμφίρροπες των τελευταίων δεκαετιών αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Το κόμμα των Συντηρητικών προηγείται ελάχιστα στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης από τους Τόρις, δεδομένου ότι έχει κατακερματιστεί το εκλογικό σώμα. Αν όμως καταφέρει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Μια ενδεχόμενη όμως αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να έχει μεγάλο κόστος τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τις υπόλοιπα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με μελέτη των γερμανικών ινστιτούτων Bertelsmann Stiftung και Ifo, ένα Brexit θα κοστίσει στη χώρα μέχρι και 313 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 στη χειρότερη περίπτωση με την βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία και το City του Λονδίνου να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κράτη η Ιρλανδία θα μπορούσε να χάσει μέχρι και το 2,66% του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της, ενώ στην περίπτωση του Λουξεμβούργου με τον υπερμεγέθη χρηματοπιστωτικό τομέα η ζημία θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 0,80% του ΑΕΠ του. Η Γερμανία θα έχανε υπό αυτό το σενάριο το 0,33% του ΑΕΠ της και αν ληφθούν υπόψη όλες οι αρνητικές συνέπειες τότε η ζημία θα μπορούσε να φτάσει το 2% του γερμανικού ΑΕΠ. Η Ε.Ε. των 27 πλέον κρατών-μελών θα έχανε μέχρι το 0,36% του ΑΕΠ της.

Παράλληλα, σε περίπτωση που ισχύσει το παραπάνω σενάριο, η Βρετανία χάνει κάθε προνομιακή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Πέρα από την αρνητική επίπτωση που θα έχει στη βρετανική οικονομία η μείωση των εμπορικών συναλλαγών και η επιβολή δασμών, περιλαμβάνεται και το υψηλότατο έμμεσο κόστος που θα έχει στη βρετανική οικονομία η απομόνωσή της μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε. Η διακοπή των εμπορικών σχέσεων και ο περιορισμός του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών θα πλήξει την ανάπτυξη της βρετανικής παραγωγικότητας εξαιτίας της μείωσης του ανταγωνισμού, της φυγής των μεταναστών από χώρες της Ε.Ε. και της φυγής επενδύσεων εξαιτίας των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότερο από το 50% των βρετανικών εξαγωγών έχει προορισμό χώρες της Ε.Ε. ενώ περισσότερο από το 50% των προϊόντων που εισάγει η Βρετανία επίσης προέρχεται από την Ε.Ε.

Παρ’ όλα αυτά τα δύο γερμανικά ινστιτούτα υπολογίζουν ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά σχεδόν 3% μέχρι το 2030, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το έμμεσο κόστος.

Exit mobile version