search icon

Ευρώπη

Ντομπρόβσκις: Στα 33 δισ. το μερίδιο της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης

H Ελλάδα και η Ευρώπη θα ξεπεράσουν αυτήν την «καταιγίδα» και θα βγουν πιο δυνατές - μαζί, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε συνέδριο του Economist - Σεντένο: «Η πανδημία μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα πίσω αλλά δεν θα τη ρίξει κάτω»

Στα 33 δισ. ανεβάζει το μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα ο Βλάντις Ντομπρόβσις. Μιλώντας σε εκδήλωση του Economist, o Αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι από το νέο πακέτο των 750 δισ. αντιστοιχούν για την Ελλάδα 22,6 δισ. ευρώ οικονομικές ενισχύσεις και επιπλέον δάνεια 9,4 δισ. ευρώ.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε πως η Ελλάδα τα κατάφερε όχι μόνο στην υγειονομική αλλά και στην οικονομική κρίση. «Δεν είναι η ίδια χώρα με εκείνη που ζήταγε βοήθεια πριν λίγα χρόνια» τόνισε.

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ειδική (δυσμενής) μεταχείριση της Ελλάδας επειδή τηρεί μεταμνημονιακές δεσμεύσεις. Αντιθέτως προϊδέασε ότι μπορεί να υπάρξουν και διευκολύνσεις για την ικανοποίησή τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει μέρος των δεσμεύσεών της από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει αν με τα κονδύλια αυτά, θα μπορεί η κυβέρνηση να μειώνει φόρους, λέγοντας «καλύτερα να μην προτρέχουμε».

Αντιθέτως, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση και αφού αναγνώρισε την πρόοδο της χώρας, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι τα 33 δισ. δεν μπορούν να δαπανηθούν για να χρηματοδοτήσουν σε μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή μόνιμες φοροελαφρύνσεις.

Όπως είπε η Ελλάδα γνώρισε βαθιά ύφεση την τελευταία δεκαετία, αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά για τη χώρα.

Υπεραπέδωσε όχι μόνο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αλλά έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της οικονομίας της και να χρηματοδοτείται από τις αγορές. «Η πανδημία μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα πίσω αλλά δεν θα τη ρίξει κάτω», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κρίση θα αλλάξει τις καταναλωτικές συμπεριφορές και η  Ε.Ε. θα πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από τρίτους για τις βασικές εφοδιαστικές της αλυσίδες.

Από πλευράς του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε στην ίδια εκδήλωση ότι προς το παρόν η Ελλάδα στηρίζεται αποκλειστικά σε ίδιους πόρους και έχει δικά της πλάνα χρηματοδότησης, δείχνοντας πως η Ελλάδα θα αποφεύγει να προστρέξει στα νέα δάνεια του ESM και του Ταμείου Ανάκαμψης της Κομισιόν. Ζήτησε όμως ευελιξία και αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

 

 

Exit mobile version