search icon

Ευρώπη

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στόχος η παραγωγή τσιπ να φτάσει το 20% της παγκόσμιας αγοράς

Σε μια αγορά που θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030, αυτό σημαίνει «τετραπλασιασμό της παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν

«Έχουμε θέσει ως στόχο η παραγωγή τσιπ να φτάσει το 20% της παγκόσμιας αγοράς ως το 2030», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας τoν «Ευρωπαϊκό Νόμο για τα τσιπ» (EU Chips Act) που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε μια αγορά που θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030, αυτό σημαίνει «τετραπλασιασμό της παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι σήμερα η ΕΕ έχει το 9% της παγκόσμιας αγοράς σε αυτόν τον κλάδο.

«Με τον “Eυρωπαϊκό Nόμο για τα τσιπ” συνδυάζουμε επενδύσεις, ρυθμιστικό πλαίσιο και τις απαραίτητες στρατηγικές συνεργασίες για να κάνουμε την Ευρώπη ηγέτη σε αυτήν την τόσο σημαντική αγορά», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επίσης, υπογράμμισε την αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως για τα τσιπ που βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογικής κούρσας. «Είναι απαραίτητα για τα αγαθά που χρησιμοποιούμε καθημερινά», είπε, αλλά η πανδημία είχε επίπτωση στις αλυσίδες εφοδιασμού, με αποτέλεσμα η παραγωγή (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία) να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Όπως τόνισε η ίδια, δύο είναι οι βασικοί στόχοι: Ο πρώτος είναι βραχυπρόθεσμος και αφορά στην αύξηση της ανθεκτικότητας της ΕΕ σε μελλοντικές κρίσεις, για να μπορεί να αποφεύγει τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο δεύτερος είναι μεσοπρόθεσμος, για να καταστεί η Ευρώπη «βιομηχανικός ηγέτης σε αυτή τη στρατηγική αγορά».

Ο «Ευρωπαϊκός Νόμος για τα τσιπ» θα στηριχθεί με σημαντικές επενδύσεις, είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θα επιτρέψει επιπλέον δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 και δημόσιες επενδύσεις ύψους 30 δισ. ευρώ που έχουν ήδη προγραμματίσει, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του «Horizon Europe» ή μέσω των εθνικών προϋπολογισμών. Στη συνέχεια, τα κεφάλαια αυτά θα συνδυαστούν με περαιτέρω μακροπρόθεσμες ιδιωτικές επενδύσεις.

Όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, ο «Ευρωπαϊκός Νόμος για τα τσιπ» θα επικεντρωθεί σε πέντε τομείς:

Καταλήγοντας, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Το κλειδί της επιτυχίας μας βρίσκεται στους καινοτόμους της Ευρώπης, στους παγκόσμιας κλάσης ερευνητές μας και στους ανθρώπους που έχουν κάνει την ήπειρό μας να ευημερεί επί δεκαετίες. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος όπου ξεκίνησαν όλες οι βιομηχανικές επαναστάσεις και η Ευρώπη μπορεί επίσης να είναι το σπίτι της επόμενης βιομηχανικής επανάστασης».

Διαβάστε ακόμη

Θεόδωρος Βενιάμης: Αποχαιρετά την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών με μήνυμα ενότητας – Η επιστολή

Κομισιόν: Σχέδιο ύψους €43 δισ. για επενδύσεις σε ημιαγωγούς και απεξάρτηση από την Ασία

Pfizer: Εμβόλιο και χάπι εκτοξεύουν τις προβλέψεις πωλήσεων και κερδών για το 2022

 

Exit mobile version