search icon

Ευρώπη

Σαρλ Μισέλ: Ένας βιρτουόζος των συμβιβασμών ψάχνει… 60 δισ.

Η συμφωνία για τον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. είναι το πρώτο «βάπτισμα» πυρός

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε. ο 45χρονος Βέλγος πολιτικός Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 20 Φεβρουαρίου, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. που δείχνουν να έχουν μπλοκάρει.

Ο πολυετής κοινοτικός προϋπολογισμός για το διάστημα 2021 – 2027 είναι θεμελιώδες ζήτημα αφού από αυτόν εξαρτώνται όλες οι πολιτικές της Ε.Ε., αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο αγκάθι, αφού  το Brexit αφήνει ένα «κενό» 60 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να καλυφθεί μόνο εάν όλοι πληρώσουν περισσότερα και εισπράξουν λιγότερα.

Όμως, ουδείς θέλει να πληρώσει παραπάνω και, βέβαια, ουδείς δέχεται να περικοπούν τα ποσά που εισπράττει, όπερ και το αδιέξοδο που δεν λέει να λυθεί, παρόλο που οι συζητήσεις κρατάνε δυο χρόνια τώρα.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών αναμένονται ιδιαίτερα περίπλοκες, αφού κάθε πλευρά επιδιώκει να συνδυάσει οποιαδήποτε παραχώρηση με κέρδη σε άλλα μέτωπα, μια τακτική που χαρακτηρίζει παραδοσιακά το ευρωπαϊκό παζάρι.

Ο Σαρλ Μισέλ, που έχει αναλάβει από τον περασμένο Δεκέμβριο την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. είναι κατ’ εξοχήν συνηθισμένος στα πολύπλευρα και δαιδαλώδη παζάρια, αφού ήταν πολύ επιτυχημένος πολιτικός στο Βέλγιο που έχει την πιο πολυδιασπασμένη πολιτική σκηνή στην Ευρώπη.

Η χώρα διαιρείται σε τρεις μεγάλες περιφέρειες (την γαλλόφωνη Βαλλονία, την ολλανδόφωνη Φλάνδρα και τις Βρυξέλλες) που έχουν κάθε μια το δικό της κοινοβούλιο και την δικιά της κυβέρνηση, ενώ το θεσμικό λαβύρινθο συμπληρώνουν οι δύο κοινότητες, η γαλλόφωνη και η ολλανδόφωνη, με δικούς τους θεσμούς διακυβέρνησης.
Αν ληφθεί υπ΄όψιν ότι κάθε ένας από αυτούς τους θεσμούς έχει τους δικούς του αντιπαρατιθέμενους κομματικους σχηματισμούς και ότι όλα λειτουργούν με την απλή αναλογική, είναι σαφές ότι το να κάνεις πολιτική στο Βέλγιο είναι μια ατέλειωτη αλυσίδα διαπραγματεύσεων και πολύπλευρων συμβιβασμών, μια «τέχνη» στην οποία ο Σάρλ Μισέλ υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένος.

Γιος δημάρχου, ο Σαρλ Μισέλ εντάχθηκε στο κόμμα των Φιλελεύθερων (Μεταρρυθμιστικό Κίνημα) σε ηλικία 16 ετών και έγινε ο νεώτερος υπουργός στην ιστορία του Βελγίου όταν το 2000 σε ηλικία 25 ετών ανέλαβε υπουργός της κυβέρνησης της Βαλονίας, ενώ διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας του από το 2014 έως το 2019.
Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση που σχημάτισε ο Σαρλ Μισέλ το 2014 ήταν ένας συνασπισμός τεσσάρων κομμάτων (Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, το Χριστιανοδημοκρατικό και Φλαμανδικό Κόμμα και οι Ανοιχτοί Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες)

Η πολιτική εμπειρία του Σαρλ Μισέλ ήταν άλλωστε ένα από τα βασικά εφόδια που τον ανέδειξαν στην προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. και η συμφωνία για τον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. είναι το πρώτο «βάπτισμα» πυρός.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, δεν θέλει να ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ της σε ότι αφορά τις εισφορές της, τη στιγμή που η πρόταση που έχει κατατεθεί από την Κομισιόν είναι 1,1%.

Οι χώρες που εισπράττουν περισσότερα από όσα πληρώνουν αντιτίθενται στη μείωση των κονδυλίων συνοχής, ενώ η Γαλλία αντιδρά σε οποιονδήποτε περιορισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και σε οποιαδήποτε μείωση των κονδυλίων για την κοινή άμυνα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν και νέα εργαλεία για τη χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, τα οποία προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ένας φόρος για τα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά ή στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και θεσμικά ζητήματα που θα «ανάψουν» φωτιές, όπως η καθιέρωση μηχανισμών διακοπής της χρηματοδότησης για χώρες-μέλη που παρουσιάζουν προβλήματα στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Exit mobile version