search icon

Ευρώπη

Συνεχίστηκε η συρρίκνωση της μεταποίησης στη Γερμανία

Η επιχειρηματική αισιοδοξία για το μέλλον «βυθίστηκε» στην ευρωζώνη

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο τον Αύγουστο, βοηθούμενη από την έντονη δραστηριότητα των υπηρεσιών και τη μείωση της παραγωγής με βραδύτερο ρυθμό, αλλά οι φόβοι του εμπορικού πολέμου έριξαν τις προσδοκίες για το μέλλον στο πιο αδύναμο σημείο των τελευταίων έξι ετών.

Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για μια παγκόσμια επιβράδυνση, οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι επίλυσης του εμπορικού τους πολέμου.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο σύνθετος προκταρκτικός δείκτης ΡΜΙ – που θεωρείται καλή ένδειξη για την οικονομική υγεία – ανήλθε στις 51,8 μονάδες τον Αύγουστο, από 51,5 τον Ιούλιο. Ηταν υψηλότερα από την πρόβλεψη των 51,2 μονάδων, που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής που αφορά τη συνολική επιχειρηματική αισιοδοξία «βυθίστηκε» στις 55,5 μονάδες, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Μάιο του 2013, από 58,8 τον Ιούλιο.

Ο ΡΜΙ στον κλάδο υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 53,4 μονάδες, από 53,2 τον Ιούλιο – υψηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών για 53.

Η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για έβδομο μήνα συνεχόμενο, αν και με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τον Ιούλιο – ο δείκτης αυξήθηκε στις 47 μονάδες από 46,5 τον Ιούλιο, έναντι πρόβλεψης για 46,2.

Γερμανία: Συνεχίστηκε η συρρίκνωση τον Αύγουστο

Η γερμανική οικονομία συνέχισε να εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις τον Αύγουστο καθώς ο μεταποιητικός τομέας παρέμεινε σε τροχιά συρρίκνωσης και ο κλάδος των υπηρεσιών επιβράδυνε από τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 51,4 μονάδες τον Αύγουστο από 50,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Markit. Αυτή είναι μία από τις πιο αδύναμες επιδόσεις τα τελευταία έξι χρόνια.
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI ανέκαμψε ελαφρώς στις 43,6 μονάδες από 43,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που δείχνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Παράλληλα, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διολίσθησε σε χαμηλό επτά μηνών στις 54,4 μονάδες από 54,5 μονάδες τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit.

Exit mobile version