search icon

Ευρώπη

Τα οκτώ ευρωπαϊκά προϊόντα που έχουν κατακτήσει όλο τον κόσμο

Γαλλική σαμπάνια, ιταλική παρμεζάνα, ελληνικό λάδι και ισπανικό χοιρινό είναι μερικά μόνο τα προϊόντα για τα οποία η Ευρώπη φημίζεται παγκοσμίως, και για τα οποία μπορεί να υπερηφανεύεται.

Γαλλική σαμπάνια, ιταλική παρμεζάνα, ελληνικό λάδι και ισπανικό χοιρινό είναι μερικά μόνο τα προϊόντα για τα οποία η Ευρώπη φημίζεται παγκοσμίως, και για τα οποία μπορεί να υπερηφανεύεται.

Η ποικιλία που διαθέτει, χάρη στο διαφορετικό κλίμα των χωρών της αλλά και τη διαφορετική κουλτούρα, έχει δώσει ώθηση στις εξαγωγές της ηπείρου, σε έναν από τους πιο ζωτικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας: των τροφίμων και των ποτών.

Τα δέκα καλύτερα εξ αυτών, που βρίσκονται, αν όχι πρώτα, σίγουρα στις top προτιμήσεις των καταναλωτών, παγκοσμίως, παρουσιάζει το CNBC.

1. Κρασί

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Ευρωπαίοι αγαπούν το καλό (και πολύ) κρασί. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, καταναλωτής, εξαγωγέας αλλά και εισαγωγέας κρασιού παγκοσμίως” αναφέρει η CEEV (Comité européen des entreprises vins – Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρήσεων κρασιού), καθώς η Ε.Ε. παράγει ετησίως περίπου 17,5 δισ. λίτρα κρασί. Μάλιστα, το 65%-70% της παγκόσμιας παραγωγής προερχεται από την ευρωπαϊκή ήπειρο.

2. Μπύρα

Κι αν κάποιος προτιμά τη μπύρα από το κρασί, στην Ευρώπη δεν θα μείνει παραπομενένος αφού η ήπειρος φιλοξενεί πάνω από 5.000 ζυθοποιίες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει πάνω από 2 εκατ. θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον οργανισμό The Brewers of Europe, ο οποίος αντιπροσωπεύει 29 εθνικές ζυθοποιίες απ’ όλη την περιοχή.

Η ζυθοποιία στην Ευρώπη είναι μια τέχνη χιλιάδων ετών, κι έτσι σήμερα, οι φαν του ποτού μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία από τσέχικες πίλσνερ, φρουτώδεις βέλγικες, μοναστηριακές, βρετανικές ale κτλ.

Το 2013, οι εξαγωγές μπύρας αντιστοιχούσαν σε 7,6 εκατ. λίτρα, σύμφωνα με το The Brewers of Europe κι απέφεραν 56 δισ. δολάρια στα ταμεία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σύμφωνα με κοινή έρευνα της Regioplan Policy και της EY.

3. Τυρί

Αγγλικό τσένταρ, ιταλική παρμεζάνα, γαλλικό μπρι, ελληνική φέτα κι άλλα πολλά, είναι τα είδη τυριών για τα οποία φημίζεται η Ευρώπη. Η ποικιλία ειδών, γεύσεων και υφής είναι μεγάλη, με την Γαλλία να καταγράφει τουλάχιστον 400 διαφορετικά είδη τυριών.

Οι πειραματισμοί με τα υλικά, τις θερμοκρασίες και την παραγωγή τους είναι αναμενόμενοι αφού στην Ε.Ε. παράγονται περίπου 158,8 εκατ. τόνοι γάλακτος και 9,3 εκατ. τόνοι τυριού (στοιχεία 2013).

4. Λάδι

Αν και για πολλούς λαούς θεωρείται πολυετές είδος, στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, το λάδι είναι απαραίτητο διατροφικό συστατικό.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλλά και ο μεγαλύτερος καταναλωτής λαδιού, παράγοντςα 14 εκατ. τόνους ελιών για να το φτιάξει, με το 62,7% των ελιών να προέρχεται από την Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα είναι η Ιταλία ενώ ακολουθούν η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

5. Μήλα

Η μηλιά ένα από τα συνηθέστερα δέντρα στην Ευρώπη αφού ευδοκιμούν στο εύκρατο κλίμα της και καλύπτουν 450.000 εκτάρια, σύμφωνα με την Eurostat. Το 2012, η πιο κοινή ποικιλία μήλου ήταν το Golden Delicious.

Πρώτη στην ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων από το 2013 είναι η Πολωνία, με πάνω από 3 εκατ. τόνους, ή το 25,6% της συνολικής παραγωγής στην Ευρώπη.

6. Χοιρινό

Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, με περίπου 23 τόνους κρέατος να παράγονται ετησίως ενώ έρχεται μόλις δεύτερη στην παραγωγή χοιρινού, πίσω από την Κίνα. Η Κίνα πάντως, μαζί με την Ρωσία, είναι δύο από τους βασικότερους προορισμού του ευρωπαϊκού χοιρινού, με το 12% της ευρωπαϊκής παραγωγής να κατευθύνεται προς τις χώρες αυτές.

7. Μέλι

Μπορεί να είναι μικρές, αλλά οι μέλισσες κινούν ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Κομισιόν μάλιστα τις χαρακτηρίζει “ιδιαίτερα σημαντικές για το περιβάλλον και την οικονομία”.

Μάλιστα, εκτιμά ότι οι λεγόμενοι επικονιαστές συμβάλλουν με τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ το χρόνο στον ευρωπαϊκό αγροτικό κλάδο παράγοντας μέλι, κερί και βασιλικό πολτό.

8. Λικέρ και αλκοολούχα ποτά

Μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ευρώπη είναι ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών, μια κατηγορία που περιλαμβάνει ευρεία γκάμα προϊόντων, από ουίσκι, τζιν και βότκα. Η συνολική αξία των αλκοολούχων ποτών ανήλθε σε 10 δισ. ευρώ το 2012.

Exit mobile version