Της Σοφίας Νέτα
Ο Διαβήτης αποτελεί μια συχνή κατάσταση πλέον στην κοινωνία μας μια και που στην χώρα μας υπολογίζεται στο 8% – 10% του πληθυσμού ή σε 800.000 με 1.000.000 συνανθρώπους μας. Οι σημερινές συνθήκες εργασίας δημιουργούν τρομακτικές πιέσεις τόσο στην ψυχική όσο και την σωματική υγεία. Ο διαβήτης ωστόσο δεν επιτρέπει διαπραγματεύσεις, όταν η θεραπεία του συνοδεύεται από τον κίνδυνο της υπογλυκαιμίας , τονίζει ο γιατρός παθολόγος-εξειδικευμένος στην Διαβητολογία Αντώνιος Λέπουρας.
Σαν υπογλυκαιμία καθορίζουμε τιμές σακχάρου στο αίμα κάτω από 65mg/dl. Όποιος θεραπεύεται με ινσουλίνη ή με υπογλυκαιμικά δισκία εμφανίζει ένα σχετικά υψηλό κίνδυνο υπογλυκαιμίας.
Οταν το σάκχαρο στο αίμα μας είναι χαμηλό τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ποικίλουν: Νευρικότητα και ευερεθιστότητα, τρέμουλο, κρύο ιδρώτα, ζάλη, διαταραχές στην όραση, αδυναμία συγκέντρωσης και σε πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, απώλεια συνειδήσεως ακόμα και σπασμούς.
Οι τιμές του σακχάρου στο αίμα μας έχουνε απόλυτη συσχέτιση με τις τιμές ινσουλίνης στο αίμα μας είτε αυτές δημιουργούνται από εξωγενώς χορηγούμενη ινσουλινοθεραπεία, είτε από την αύξηση στην παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας εξαιτίας λήψης υπογλυκαιμικών δισκίων από του στόματος.
Τα συχνά υπογλυκαιμικά επεισόδια πλην των ενοχλητικών και αρκετά οδυνηρών συμπτωμάτων που προκαλούν μπορεί να προάγουν μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο η να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα στην καρδιά, κυρίως σε ανθρώπους που έχουν συνοδά με τον διαβήτη και άλλα χρόνια προβλήματα.
Πώς μπορούμε να προλάβουμε τις υπογλυκαιμίες
Αναγκαίο είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε νωρίς τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας στο σώμα μας. Ελέγχουμε τακτικά τα σάκχαρα στο αίμα μας, αλλά και κάθε φορά που κάποιο σύμπτωμα η κάποια συγκεκριμένη κατάσταση μας προκαλεί δυσφορία, η συμπτώματα υπογλυκαιμίας . Αν είμαστε συνεπείς και προσεκτικοί με το σώμα μας, τότε η προστασία απο την υπογλυκαιμία μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα.
Συνήθως για τους περισσότερους ο τρόπος ζωής και εργασίας είναι συγκεκριμένος και επομένως οι υπογλυκαιμίες που μπορεί να μας συμβαίνουν κατά την διάρκεια της εργασίας μας είναι σε συνήθη χρονικά διαστήματα και σχετίζονται άμεσα τόσο με την διαδικασία της διατροφής μας όσο και με τις θεραπευτικές μας πρακτικές.
Η ένταση αλλά και η διάρκεια της υπογλυκαιμίας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον τύπο και την ποσότητα της ινσουλίνης που χρησιμοποιούμε, από την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της διατροφής μας και φυσικά από την ένταση και την διάρκεια της εργασιακής μας απασχόλησης.
Τι θα πρέπει να κάνουμε
Πάντα κοντά μας θα πρέπει να έχουμε διαθέσιμο μετρητή σακχάρου με τα αναλώσιμα του, τονίζει ο κ. Λέπουρας.
Εάν είμαστε ινσουλινοθεραπευόμενοι θα πρέπει να είμαστε καλά εξοικειωμένοι με τις ινσουλίνες που χρησιμοποιούμε. Θα πρέπει να γνωρίζουμε την έναρξη την κορύφωση και την διάρκεια δράσης κάθε ινσουλίνης που χρησιμοποιούμε. Οι ινσουλίνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν μεγάλες διαφορές όχι μόνο στο πόσο γρήγορα αρχίζουν να δουλεύουν αλλά και στο χρόνο που κάνουν την κορύφωση δράσης τους και στο χρονικό διάστημα που παραμένουν δραστικές μες το σώμα μας.
Καλό θα είναι να είμαστε πάντα έτοιμοι να διορθώσουμε ένα χαμηλό σάκχαρο έχοντας μαζί μας ένα υδατάνθρακα γρήγορα και εύκολα απορροφήσιμο και να μην μοιραζόμαστε τη αφελή και επικίνδυνη αντίληψη πως αν ποτέ μας συμβεί υπογλυκαιμία θα βρούμε άμεσα και εύκολα καθαρή ζάχαρη, ζαχαρούχο αναψυκτικό, παστίλλιες γλυκόζης, ή κάποιο γλυκό.
Όταν το σάκχαρο μας είναι κοντά ή λίγο μικρότερο από το 70mg/dl και δεν υπάρχει ένα κοντινά προβλεπόμενο γεύμα οφείλουμε να το διορθώνουμε με ένα μικρό σνάκ.
Δεν είναι σπάνιο πίσω από μια ανεξήγητα επιθετική συμπεριφορά στην διάρκεια της εργασίας μας να κρύβεται μια υπογλυκαιμία.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπερένταση και το στρες κατά την διάρκεια της εργασίας μας, μιμούνται και συχνά υπερκαλύπτουν τα αρχικά συμπτώματα υπογλυκαιμίας με αποτέλεσμα όταν η υπογλυκαιμία προχωρήσει οι αντιδράσεις μας θα είναι πάρα πολύ δύσκολες και ως προς την χρήση του μετρητή και ως προς την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μετρήσεως αλλά και ως προς την ικανότητα μας δραστικής αντιμετώπισης της υπογλυκαιμίας.
Θα πρέπει τουλάχιστον άλλος ένας συνάδελφος μας στην εργασία να γνωρίζει ότι πάσχουμε από διαβήτη και να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τον μετρητή του σακχάρου μας.Υπάρχουν διαθέσιμες ενέσεις γλυκαγόνης που σε δεδομένη στιγμή μπορεί να μας σώσουν την ζωή, αρκεί να τις έχουμε μαζί μας και να υπάρχει κάποιος που να ξέρει να την χρησιμοποιήσει.
Η υπογλυκαιμία απαιτεί ανάλογα με την αιτία μέτριες ως υψηλές ποσότητες, ταχέως απορροφούμενων υδατανθράκων (>25-50 γρ. Πχ ½-1 κουτί αναψυκτικου με ζάχαρη, 1-2 φακελάκια ζάχαρης κλπ). Φαίνεται ότι επανέρχεται, ιδίως αν οφείλεται σε προηγούμενη έντονη σωματική δραστηριότητα, γι΄ αυτό είναι καλό μαζί με μία νέα μέτρηση να λαμβάνουμε ένα 2ο ελαφρύ γεύμα μη επεξεργασμένων υδατανθράκων (πχ ένα φρούτο, λίγους ξηρούς καρπούς), ½ ώρα μετά.
Εργασία χωρίς στρες δεν γίνεται. Διαβήτης καλά ρυθμισμένος και χωρίς υπογλυκαιμίες αν το προγραμματίσουμε είναι απόλυτα εφικτό, καταλήγει ο κ. Λέπουρας.