search icon

Οικονομία

Η λευκή τρούφα σκορπά χαμόγελα ελπίδας στην Ιταλία της ύφεσης

Οι Ιταλοί λάτρεις της γκουρμέ κουζίνας έχουν κάτι να γιορτάζουν κι αυτό είναι η αύξηση στην παραγωγή τρούφας.

Οι Ιταλοί λάτρεις της γκουρμέ κουζίνας έχουν κάτι να γιορτάζουν κι αυτό είναι η αύξηση στην παραγωγή τρούφας.

Η τιμή για τη λευκή τρούφα που αποτελεί εκλεκτό έδεσμα από τη Νέα Υόρκη ως τη Μόσχα, έπεσε κατά 37% φέτος λόγω των ισχυρών πρόωρων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση της παραγωγής του γευστικού μύκητα.

Οι τρούφες κοστίζουν περί τα 220 ευρώ ανά 100 γραμμάρια, ενλω πέρυσι κόστιζαν 350 ευρώ τα 100 γραμμάρια και 500 ευρώ το 2012.

“Είχαμε καλή σοδειά φέτος λόγω του βροχερού καλοκαιριού”, αναφέρει ο Giovanni Monchiero, “κυνηγός” τρούφας εδώ και 45 χρόνια, ο οποίος διευθύνει σχολή εκπαίδευσης λαγωνικών για την ανεύρεση τρούφας στην πόλη  Roddi.

Η αφθονία της τρούφας την έκανε πιο προσιτή σε μια στιγμή που που η Ιταλία έχει χρέος άνω των 2 τρισ. ευρώ και αντιμετωπίζει οικονομική ύφεση και έκρηξη ανεργίας.  
 
Η οικονομία αναμένεται να σημειώσει συρρίκνωση 0,3% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, ενώ η ανεργία στους νέους χτυπά ρεκόρ με ποσοστό 44,2%.

Εν μέσω όλων των ζοφερών στοιχείων, η τρυφερή τρούφα γίνεται μια σπάνια πηγή   χαράς και ελπίδας ότι έρχονται καλύτερες μέρες για την ιταλική οικονομία.

Η λευκή τρούφα ήταν η αγαπημένη τροφή του Κικέρωνα και του Πλουτάρχου. Εποχή τους θεωρείται το διάστημα από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο και η φετινή παραγωγή τους ξεπέρασε κατά 30% την περσινή. Οι λάτρεις της τρούφας την ανιχνεύουν με τη βοήθεια σκύλων. Φυτρώνουν κοντά στις ρίζες των δέντρων, κυρίως της οξιάς και της δρυός. Συνήθως σερβίρονται ωμές, σε αντίθεση με τη μαύρη τρούφα που τη μαγειρεύουμε. Σύμφωνα με τον  Mauro Carbone, δ/ντή του Εθνικού κέντρου Μελέτης της τρούφας, στην Ιταλία εκτιμάται ότι συγκεντρώνονται έσοδα 400 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις μαύρης και λευκής τρούφας.

Τα  tagliolini του Πούτιν

Τρούφα σερβιρίστηκε και κατά τη συνάντηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον παλιό του φίλο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. Το ραντεβού έλαβε χώρα στην κατοικία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και κατά τη διάρκειά του οι δυο άνδρες συζήτησαν πολλά θέματα, μεταξύ τους η Ουκρανία και οι δυτικές κυρώσεις έχοντας μπροστά τους πιάτα με ζυμαρικά tagliolini με λευκή τρούφα και αβγά.

Τώρα, η Ιταλία φιλοδοξεί να αυξήσει τις εξαγωγές τρούφας στις πλούσιες αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και το Βιετνάμ. Όπως λέει επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της διατροφής. “αυτό που ψάχνουν τώρα στο χαβιάρι, σε λίγο θα το ζητήσουν στην τρούφα”.

Exit mobile version