search icon

Οικονομία

Σε ποια ακίνητα οι επενδυτές “έριξαν” 730 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2014

Στα 730 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι άμεσες, καταγεγραμμένες επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων για το εννιάμηνο του 2014, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2013.

Της Στεφανίας Σούκη

Στα 730 εκατ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα τα 661 εκατ. ευρώ αφορούν συναλλαγές μέσω ΤΑΙΠΕΔ, ανήλθαν οι άμεσες, καταγεγραμμένες επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων για το εννιάμηνο του 2014, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Αθηναϊκή  Οικονομική, για το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, σε ξενοδοχεία επενδύθηκαν 417 εκατ. ευρώ (σ.σ. περιλαμβάνονται οι συμφωνίες για τον Αστέρα Βουλιαγμένης και το Gerakina Beach), τα 270 εκατ. ευρώ αφορούν την κατηγορία των γραφείων (συμπεριλαμβανομένων και του sale & leaseback των 28 ακινήτων του Δημοσίου), 39 εκατ. ευρώ σε βιομηχανικά ακίνητα (συμφωνίες της πρώην Eurobank Properties AEEAΠ νύν Grivalia) και 3,3 εκατ. ευρώ από εμπορικά ακίνητα.

«Αυτή την στιγμή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, όλων των κατηγοριών – κοράκια, μακροπρόθεσμοι ή βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα επενδυτές», αναφέρει η κ. Δ. Αγαπητίδου, επικεφαλής της Aθηναϊκή Οικονομική, η οποία συνεργάζεται για την Ελλάδα με την διεθνή εταιρεία συμβούλων Jones Lang La Salle. «Για το σύνολο του 2014 οι επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, όταν στην Ελλάδα το 2012 επενδύθηκαν, σε καταγεγραμμένες και άμεσες επενδύσεις συνολικά 230 εκατ. ευρώ το 2012 και 410 εκατ. ευρω το 2013, από τα οποία, τα 150 εκατ. ευρώ του 2013 έγιναν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.  Επιπλέον, το 2013 τα περισσότερα κεφάλαια επενδύθηκαν στον εμπορικό τομέα και για πρώτη φορά και στον βιομηχανικό κλάδο».

Ποιες είναι οι κυριότερες παράμετροι αυτής της αύξησης των επενδύσεων;

Καταρχάς, στο διεθνές περιβάλλον υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα, την ίδια στιγμή που οι αποδόσεις σε άλλες μορφές επενδύσεων είναι πολύ χαμηλές. «Σε τοπικό- ελληνικό επίπεδο είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε αρχίσει να ξεφεύγουμε από τα ελλείμματα. Αυτή τη χρονιά ξύνουμε τον πάτο των κατώτατων μισθωμάτων, ενώ αρχίζει και σταθεροποιείται και το τραπεζικό σύστημα».

Υπάρχουν όμως και πολλά εμπόδια, αναφέρει η κ. Αγαπητίδου. «Οσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων αυτή την στιγμή έχουμε πολύ έντονο ανταγωνισμό από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Αν υποθέσουμε ότι εμείς θα φθάσουμε  το 1 δισ. ευρώ φέτος, στη Ρουμανία για παράδειγμα θα επενδυθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ, με ένα περιβάλλον μάλιστα πολύ καλύτερο από αυτό της Ελλάδας, δεδομένου ότι οι κανόνες έχουν μία σταθερότητα και η φορολογία είναι πολύ πιο σταθερή. Επίσης, χώρες όπως η Τσεχία και η Πολωνία επίσης τραβούν το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.

Στα μειονεκτήματα της Ελλάδας περιλαμβάνονται ακόμη η υψηλή και ασταθής φορολογία, η έλλειψη κατάλληλου επενδυτικού προϊοντος αλλά και η απροθυμία των τραπεζών για ‘’κούρεμα’’ των χρεών των επιχειρήσεων».

Αντίστοιχα, μεγάλες αλλαγές έχουν συντελεστεί και σε επίπεδο χρηματοδότησης: «Το 70% μίας συναλλαγής ήταν το 2007 από δανειακά κεφάλαια, ενώ  πλέον αυτό το νούμερο έχει πέσει στο 40%».

Η κ. Αγαπητίδου πάντως βλέπει μεγάλο ενδιαφέρον στο κομμάτι των άμεσων επενδύσεων ακινήτων, το οποίο συγκεντρώνεται στις εξοχικές κατοικίες. Επιπλέον, οι ξένοι επενδυτές κοιτούν τα ακίνητα των τραπεζών για τα οποία δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια- «όμως δεν έχουμε δει παρά μόνο μία συναλλαγή όσον αφορά distressed ακίνητα (σ.σ. μέσω της Properties)».

Exit mobile version