search icon

Οικονομία

Άνοδος 17,8% για τη Eurobank, στα 7 δισ. ευρώ η νέα κεφαλαιοποίηση – Προεγγραφές 3 δισ. για την αύξηση της Εθνικής

Πιο ασφαλή θεωρούν τώρα τα πενταετή ομόλογα των τραπεζών παρά του Ελληνικού Δημοσίου οι διεθνείς επενδυτές, όπως φαίνεται στην εβδομαδιαία ανάλυση της Moody's με την κίνηση των CDS, τα γνωστά ως ασφάλιστρα κινδύνου έναντι στάσης πληρωμών.

Στο μικροσκόπιο των ξένων παραμένουν οι ελληνικές μετοχές, όπως έδειξε και η σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Αθήνας (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ ΕΔΩ). Η πώληση του πακέτου της ΕΥΔΑΠ στον γνωστό διαχειριστή hedge fund John Paulson (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ), η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank (με τα ξένα funds να εξακολουθούν να αγοράζουν επιθετικά, όπως φάνηκε σήμερα στο ταμπλό), και η έξοδος στις ομολογιακές αγορές της ΔΕΗ και της ΙΝΤΡΑΛΟΤ (που σύμφωνα και με το Bloomberg καθίσταται εφικτή εξαιτίας της πίστης των αγορών στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας), εμπνέουν εμπιστοσύνη στους ξένους επενδυτές. Παρά λοιπόν το θολό πολιτικό τοπίο με αντικρουόμενες δημοσκοπήσεις, οι ξένοι επιλέγουν να πάνε ένα βήμα μπροστά.

Ειδικότερα, οι ξένοι επιμένουν στις ελληνικές μετοχές, με τη Morgan Stanley να στηρίζει και τη μετοχή του ΟΤΕ, έπειτα από την αναμενόμενη συμμετοχή της στην αύξηση της Εθνικής Τράπεζας.

Οι επιθετικές αγορές στη μετοχή της Eurobank που στη συνεδρίαση της Παρασκευής έκλεισε με εντυπωσιακά κέρδη της τάξεως του 17,7% και στα 0,483 ευρώ, σε συνδυασμό με την ήδη υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, η οποία συγκεντρώνει 3 δισ. ευρώ κατά το premarket, αποτελούν δυο καταλύτες ικανούς να δημιουργήσουν νέα ώθηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Επιπροσθέτως, η έτσι κι αλλιώς ικανοποιητική εικόνα της αγοράς που επίσης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη και παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε αργία λειτουργεί υποστηρικτικά με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αφήνουν πίσω τους τα τελευταία πισωγυρίσματα.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η υποψία ενός βραχυχρόνιου σχηματισμού διπλού πυθμένα στο ημερήσιο chart τιμών του Γενικού Δείκτη πέριξ της ισχυρής περιοχής στήριξης των 1180 με 1185 μονάδων δημιουργεί τεχνικό υπόβαθρο πιθανής λήξης της υπάρχουσας πτωτικής τάσης. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η άμεση καταστρατήγηση των 1250 μονάδων, περιοχή από όπου διέρχεται η γραμμή τάσης.
 
Την ίδια στιγμή, περί τα 3 δισ. ευρώ (ή πάνω από μία φορά το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου), συγκεντρώνονται ήδη κατά τη διαδικασία της πρόθεσης συμμετοχής (premarket) για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, ενώ το επίσημο βιβλίο προσφορών (book building) ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη 6 Μαΐου και για τρεις ημέρες.
 
Μεγάλο bid διαπιστώθηκε σήμερα στη μετοχή της Εurobank, από ξένους θεσμικούς επενδυτές, μια εβδομάδα πριν την εισαγωγή των 9,2 δισ. νέων μετοχών στο ΧΑ. Και φυσικά, η ζήτηση για μετοχές δεν προέρχεται από μικρούς επενδυτές, αλλά από μεγάλα ξένα funds που έχουν αγοράσει εκατομμύρια κομμάτια από τη διεθνή προσφορά της Eurobank, στα 0,31 λεπτά. Η μετοχή έκλεισε σήμερα ενισχυμένη κατά 17,8%, στα 48,3 σεντς, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ.
 

Ασφαλέστερα των κρατικών ομολόγων τα τραπεζικά, σύμφωνα με τη Moody’s

Του Στέλιου Μορφίδη

Πιο ασφαλή θεωρούν τώρα τα πενταετή ομόλογα των τραπεζών παρά του Ελληνικού Δημοσίου οι διεθνείς επενδυτές, όπως φαίνεται στην εβδομαδιαία ανάλυση της Moody’s με την κίνηση των CDS, τα γνωστά ως ασφάλιστρα κινδύνου έναντι στάσης πληρωμών. 
Την περασμένη εβδομάδα τα CDS των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψαν σημαντική αποκλιμάκωση την ώρα που τα αντίστοιχα του ελληνικού Δημοσίου κινήθηκαν ανοδικά.  Ως αποτέλεσμα πλέον τα CDS των δύο τραπεζών βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του Ελληνικού Δημοσίου. 
 
Συγκεκριμένα το συμβόλαιο της Alpha μειώθηκε κατά 42 μονάδες βάσης την εβδομάδα από 23 ως 30 Απριλίου και βρέθηκε στις 417 μονάδες βάσης. Παράλληλα το συμβόλαιο της Τρ. Πειραιώς μειώθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στις 418. 
 
 
Την ίδια ώρα το CDS επί των ελληνικών πενταετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης, στα 467. 
 
 
Όπως φαίνεται η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίηση των δύο ελληνικών τραπεζών λειτουργεί καταλυτικά στην τόνωση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει θετικά και την πρόθεση της Alpha στην ομολογιακή έκδοση που μεθοδεύει. 
 
Το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξάλλου φαίνεται  ξεκάθαρα και στις αυξήσεις κεφαλαίου, αφού ποντάρει στο σενάριο ότι δεν θα χρειασθούν νέα κεφάλαια για την επόμενη τριετία και τα προ προβλέψεων κέρδη τους θα συνεχίσουν να ενισχύονται, υπερκαλύπτοντας από το 2015 τις προβλέψεις.
Exit mobile version