search icon

Οικονομία

Αιγιαλός: Τι αλλάζει και ποιοι αντιδρούν για να αποτραπεί η ψήφιση του ν/σ

Πολιτικό σφυροκόπημα προκειμένου να αποτρέψει την ψήφισή του από το θερινό τμήμα της βουλής ξεκινά η Αξιωματική Αντιπολίτευση για το σχέδιο νόμο για τον αιγιαλό που επανέρχεται στην επικαιρότητα με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι το προσεχές διάστημα.

Της Μαριάννας Τζάννε
 

Πολιτικό σφυροκόπημα προκειμένου να αποτρέψει την ψήφισή του από το θερινό τμήμα της βουλής ξεκινά η Αξιωματική Αντιπολίτευση για το σχέδιο νόμο για τον αιγιαλό που επανέρχεται στην επικαιρότητα με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι το προσεχές διάστημα.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να προσπαθεί να «ζυγίσει» τις αντιδράσεις που προκαλούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αποσύρθηκε άρον- άρον προεκλογικά για να βελτιωθεί, για να αποφασίσει για το επόμενο βήμα. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι θα χρειαστούν επιπλέον χρόνο προκειμένου το τελικό κείμενο να κατατεθεί στην βουλή. Ο λόγος είναι ότι οι βελτιώσεις δεν έχουν πάρει ακόμη την έγκριση του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελλη, ενώ από δεύτερη ματιά θα χρειαστεί να περάσει το επικείμενο νομοθέτημα και από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να ελεγχθούν οι πολεοδομικές και περιβαλλοντικές πτυχές του. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι είναι ανέφικτο να κατατεθεί στην βουλή πριν της 10 Αυγούστου ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με σαφήνεια αν η κυβέρνηση θα επιλέξει να ψηφιστεί από το θερινό τμήμα ή από την Ολομέλεια το Σεπτέμβριο. Στο υπουργείο πάντως έχουν προχωρήσει σε σειρά τροποποιήσεων, διαγραφών και βελτιώσεων με σκοπό να ελαχιστοποιήσουν τις αντιδράσεις και κυρίως να μην τις οξύνουν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το νομοσχέδιο έχει αφαιρεθεί όλο το άρθρο για τις επιχωματώσεις, προβλέποντας μόνο προσαμμώσεις (διαμόρφωση υφιστάμενης παραλίας και όχι καινούρια σε δημόσια γη όπως συμβαίνει με τις επιχωματώσεις), επανέρχεται ως μέγιστο όριο παραχώρησης χρήσης αιγιαλού τα 500 τ.μ. και τίθεται υποχρεωτική ζώνη παραλίας 15 μέτρων. Τα παραχωρούμενα τμήματα δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 50% της παραλίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα Μυκόνου όπου ο ελεύθερος χώρος στην ακτή γίνεται δυσδιάκριτος. Για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών προβλέπεται ότι θα τακτοποιούνται μόνο όσες επιτρέπονται από τις χρήσεις γης δηλαδή λιμενικά έργα, έργα κοινή ωφέλειας και βιομηχανικά. Εκτός ρύθμισης μένουν κατοικίες, ταβέρνες, κ.α ενώ αλλάζει και η ημερομηνία κατασκευής των κτισμάτων τα οποία θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, ευθυγραμμιζόμενη και με τους νόμους των αυθαιρέτων του ΥΠΕΚΑ που θέτουν ως κόκκινη γραμμή τις 28 Ιουλίου του 2011 τότε που κατατέθηκε στην βουλή ο νόμος 4014.  Ωστόσο το νομοσχέδιο σε άλλο σημείο του προβλέπει τακτοποίηση ολόκληρων οικισμών που χτίστηκαν με ευθύνη της διοίκησης μέσα στον αιγιαλό, προβλέποντας ότι η ζώνη παραλίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τη ρυμοτομική γραμμή εγκεκριμένου σχεδίου πόλης ή τη διαμορφωμένη γραμμή δόμησης. Στο εξής με την ένταξη στο σχέδιο πόλης θα υπάρχει αποτύπωση και της χάραξης του αιγιαλού.  

Χθες πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε κανένα περιθώριο συμβιβασμού για την νέα νομοθετική πρόταση χαρακτηρίζοντας το σχέδιο νόμου τερατούργημα και εθνική καταστροφή. Υποστήριξε μάλιστα ότι «υπονομεύει σε πρωτόγνωρο βαθμό το μέγεθος, το καθεστώς και το χαρακτήρα της δημόσιας περιουσίας, αλλά και ευρύτερα τη φύση, τις παραδόσεις και το μέλλον της χώρας». Όπως είπε «με το νέο νόμο όσες εκτάσεις θέλει κάποιος θα μπορεί να τις εκμεταλλεύεται χωρίς όρια, τις οποίες θα αποκόπτει από την δημόσια χρήση» τονίζοντας ότι ακόμη και αν ψηφιστεί οι επενδυτές που ορέγονται τα δημόσια φιλέτα θα βρουν μπροστά τους το ΣΥΡΙΖΑ και τις τοπικές κοινωνίες. «Όπως στο θέμα της ΔΕΗ, έτσι και στους αιγιαλούς, ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει στη Βουλή. Από τις Σκουριές ως το Ελληνικό, από τη Λευκίμη ως την Κερατέα, από τη προστασία των δασών μέχρι τη προστασία των πάρκων στις πόλεις μας, ξέρουμε τον τρόπο» είπε. Από δίπλα εμφανίστηκε και η νέα Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου, τονίζοντας ότι η περιφέρεια θα αναλάβει «πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα για να αποτραπεί η ο σχεδιασμός της εκποίησης». Στις παραλίες της Αττικής ετοιμάζεται να εξορμήσει και το «Ποτάμι» του κ. Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς ο ίδιος και οι εθελοντές του κόμματος σχεδιάζουν να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης για τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς τους λουόμενους το προσεχές Σαββατοκύριακο. Στην …γωνία περιμένουν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και επιστημονικοί φορείς όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο εκπροσωπήθηκε χθες στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον αιγιαλό από τον πρόεδρο κ. Χρίστο Σπίρτζη. Ο τελευταίος επιφυλάσσεται να σχολιάσει το νομοθέτημα μόλις κατατεθεί στην βουλή η τελική του εκδοχή.

Exit mobile version