search icon

Οικονομία

Στη μαύρη τρύπα του χρέους όλοι οι πόροι αυθαιρέτων του “πράσινου” ταμείου

Το «ξεδόντιασμα» του πράσινουν ταμείου παραδέχεται ο επίτροπος Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Νίκου Χουντή.

Της Μαριάννας Τζάννε

Υπέρ των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας διατέθηκαν οι πόροι του πράσινου ταμείου που συστάθηκε το 2010, προκειμένου να χρηματοδοτήσει περιβαλλοντικές δράσεις και να αποφύγει μια νέα απόφαση αντισυνταγματικότητας του νόμου για τους ημιυπαίθριους από το ΣτΕ.

Το «ξεδόντιασμα» του ταμείου παραδέχεται ο επίτροπος Όλι Ρεν σε ερώτηση του κ. Νίκου Χουντή. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι οι πόροι του Πράσινου Ταμείου, οι οποίοι προέρχονται από εισφορές, φόρους και πρόστιμα που πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες, με διαδοχικούς νόμους (4024/2011, 4011/2013) απομειώθηκαν και μόνο το 2,5% των πόρων απέμεινε για περιβαλλοντικές δράσεις. 

Τα υπόλοιπα χρήματα διατέθηκαν για τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης.

Ο κ. Ρεν παραδέχεται ότι σύμφωνα με συνταγματικές διατάξεις, οι πόροι του Πράσινου Ταμείου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη στήριξη περιβαλλοντικών έργων. Ομολογεί όμως ότι  «η εισαγωγή αυστηρότερου κανόνα σχετικά με τις δαπάνες του Πράσινου Ταμείου ήταν ένα εκ των μέτρων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2013-2014. Από την άποψη αυτή, οι αποφάσεις για τη μεταφορά των εσόδων αποτελούσαν μέρος των όρων του προγράμματος».

Ο κ. Χουντής χαρακτηρίζει «ακραίο κυνισμό και κραυγαλέα περιφρόνηση της Ελληνικής Συνταγματικής Τάξης και των ελλήνων πολιτών» την απάντηση που αφήνει περιθώριο αύξησης των επίμαχων πόρων μετά το 2016. Αποτελεί δε σαφές μήνυμα προς ΥΠΕΚΑ για κάθε σκέψη αύξησης των πόρων που θα προορίζονται για αποκατάσταση περιβαλλοντικών βλαβών.

Υπενθυμίζεται ότι στο Πράσινο Ταμείο κατευθύνονται τα έσοδα από την τακτοποίηση αυθαιρέτων-ημιυπαιθρίων, τα πρόστιμα από ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος,  τα δικαιώματα εκπομπών CO2.

Exit mobile version