Η κοινοπραξία εταιρειών Intrasoft International – Intrakat, αναδείχθηκε ανάδοχος για το έργο της Τηλεματικής Αστικών Συγκοινωνιών μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΑ.
Η κοινοπραξία θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, εγκατάσταση, υποστήριξη λειτουργίας, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης επιβατών και διαχείρισης στόλου για τις Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ, μέσω ΣΔΙΤ, για συνολικό διάστημα 12 ετών.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση με την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου για το έργο της τηλεματικής του ΟΑΣΑ σημειώνεται ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού των Αστικών Συγκοινωνιών της Αττικής, με σημαντική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Ειδικότερα, το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου χιλίων (1.000) «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή εξυπηρέτησης του ΟΑΣΑ. Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.
Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία κέντρου ελέγχου από όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Με το έργο αυτό, το οποίο αποτελεί το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενεργοποιείται για πρώτη φορά ένα νέο πλαίσιο αξιοποίησης κοινοτικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης σε έργα ΣΔΙΤ (στην προκειμένη περίπτωση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση” του ΕΣΠΑ), με χρηματοδότηση κατά 40% από πόρους του ΕΣΠΑ και 60% ιδιωτικούς πόρους.
Για το έργο είχαν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές στις 29 Μαρτίου 2013 δύο σχήματα: Intrasoft International – Intrakat και Τέρνα Ενεργειακή – Unisystems
Εντός Ιουλίου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές και για το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Σε δήλωση του ο υπουργός Ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι με το έργο της τηλεματικής ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού των αστικών συγκοινωνιών και μάλιστα εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχε θέσει η κυβέρνηση.