search icon

Οικονομία

Έρχεται νέα αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος μέσω του τέλους υπέρ ΑΠΕ

Συνεχίζει να φουσκώνει επικίνδυνα το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ παρά τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ληφθεί, γεγονός που επισπεύδει μία νέα αύξηση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) αυξάνοντας κατ' επέκταση και τα τιμολόγια ρεύματος προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συνεχίζει να φουσκώνει επικίνδυνα το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ παρά τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ληφθεί, γεγονός που επισπεύδει μία νέα αύξηση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) αυξάνοντας κατ’ επέκταση και τα τιμολόγια ρεύματος προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την “Ημερησία” η αύξηση φαίνεται ότι θα είναι στα επίπεδα που έχει προτείνει ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) για την περίοδο από 1/7/13 ως 31/12/14 στα 24,3 ευρώ/MWh από 9,37 ευρώ/MWh μεσοσταθμικά σήμερα.

Ο ΛΑΓΗΕ γνωστοποίησε χθες πως τον Απρίλιο το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ ανέβηκε στα 380,56 εκατ. ευρώ από 336,65 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και εως το τέλος του χρόνου προβλέπει αύξηση του σωρευτικού ελλείμματος στα 641,06 εκατ. ευρώ. Όσο για το 2014, χρονιά που το έλλειμμα πρέπει να μηδενιστεί βάσει του τελευταίου Μνημονίου, η πρόβλεψη του ΛΑΓΗΕ δίνει έλλειμμα ύψους 1.225,75 εκατ. ευρώ, αν δεν τριπλασιαστεί το ΕΤΜΕΑΡ ή δεν ληφθούν άλλα δραστικά μέτρα. Βασική αιτία της συνεχούς διόγκωσης του ελλείμματος είναι η είσοδος νέων ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκών στο σύστημα.

Exit mobile version