Της Μαίρης Λαμπαδίτη
Με την πλάτη στον τοίχο, τα ασφαλιστικά ταμεία είδαν την τιμή του δικαιώματος στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ να καταρρέει και προτίμησαν να αναβάλουν τις πράξεις πώλησης, παρότι τα διοικητικά συμβούλια της πλειοψηφίας των ταμείων (εκτός από τα ιδιωτικού δικαίου της Εθνικής Τράπεζας), είχαν αποφασίσει να πουλήσουν τα δικαιώματά τους. Μόνο το ΙΚΑ πούλησε στην αρχή της εβδομάδας 300 χιλιάδες τεμάχια και στη συνέχεια αναδιπλώθηκε περιμένοντας κάποια ανάκαμψη η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών είναι εφικτό να έρθει αφού έχει καλυφθεί ήδη ένα ποσό από την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Η εξέλιξη , αν δεν υπάρξει ουσιαστική άνοδος , θα οδηγήσει τα ταμεία σε μεγαλύτερες απώλειες από αυτές που είχαν ήδη υποστεί με τον εξοβελισμό τους από την ΑΜΚ και το «κούρεμα» των ομολόγων τους.
Η συμμετοχή θα τους εξασφάλιζε σε βάθος χρόνου μια ύστατη ευκαιρία να μειώσουν τις μεγάλες απώλειες των αποθεματικών τους, αποκτώντας warrants. Αντίθετα, η απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει τα ταμεία τηρώντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προς την Τρόικα θα οδηγήσει σε αναγκαστική δραστική απομείωση της αξίας των μετοχών τους έως και 90%.
Πάντως, εξαρχής, η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε τη συμμετοχή των ταμείων στην AMK της Εθνικής, εκτιμώντας ότι δεν επαρκούν τα διαθέσιμά τους για κάτι τέτοιο. Το «κούρεμα» των ομολόγων του δημοσίου τα οποία κατείχαν (13 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. ευρώ των αποθεματικών τους) από το PSI σε συνδυασμό με τις απώλειες των εσόδων (ανεργία, μειώσεις μισθών, αύξηση εισφοροδιαφυγής, κ.λ.π) έδωσαν τη χαριστική βολή στα ταμεία που είχαν ήδη υποστεί τις καταστρεπτικές συνέπειες της άτοκής κατάθεσης των αποθεματικών τους για τουλάχιστον τριάντα χρόνια στην τράπεζα της Ελλάδας, των δομημένων ομολόγων και της πτώσης των χρηματιστηριακών αξιών . Να σημειωθεί ότι στο χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ παραμένουν 21 .325.462 μετοχές της ΕΤΕ η αξία των οποίων το 2009 ανερχόταν σε 385.990.862,20 ευρώ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι 3,5 χρόνια μετά , η αξία τους έχει συρρικνωθεί στα 12.582.023 ευρώ , είναι πρόδηλη η εξαέρωση που έχει υποστεί η περιουσία των ταμείων λόγω της πτώσης των χρηματιστηριακών αξιών και του κουρέματος των ομολόγων. Τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ταμείων καταγράφουν λογιστικές απώλειες πάνω α 2 δις ευρώ . Με δεδομένη την υστέρηση εσόδων λόγω της ύφεσης και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε σχέση με πέρυσι ΙΚΑ , ΟΑΕΕ και ΟΓΑ αγωνιούν κάθε μήνα με κομμένη την ανάσα να εξασφαλίσουν το κονδύλι για την καταβολή των συντάξεων με ταμειακή διευκόλυνση ή εσωτερικό δανεισμό.
Αντίθετα, στην ΑΜΚ αποφάσισαν να συμμετάσχουν οι φορείς ιδιωτικού δικαίου της Εθνικής και της Αγροτικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν ο ΣΥΕΤΕ (Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας) που κατέχει 891.000 μετοχές, το ΤΥΠΕΤ(Ταμείο Υγείας Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας) με 2.900.000 μετοχές, το Ταμείο Αυτασφάλειας Εργαζομένων της ΕΤΕ (ΝΠΙΔ) με 19.500.000 μετοχές καθώς και ο Λογαριασμός Επικούρησης του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (Λογαριασμός περιουσίας) με 6.771.570 μετοχές. Μάλιστα, η διαχειριστική επιτροπή του «Λογαριασμού »αποφάσισε την πώληση του 50% των μετοχών (με απώλειες )προκειμένου με το ποσό της πώλησης να χρηματοδοτηθεί η συμμετοχή του Λογαριασμού στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων της εθνικής τράπεζας κ Γιώργος Γιαννακόπουλος επεσήμανε ότι τα ταμεία που κατέχουν σήμερα ποσοστό 16,4% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ πρέπει να μετάσχουν στην ΑΜΕ για να μη χαθεί εντελώς ο δημόσιος χαρακτήρας της τράπεζας.