Κέρδισε το χαμένο έδαφος η Wall Street με τον S&P 500 να απομακρύνεται από τα χαμηλά εννέα εβδομάδων, καθώς οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν το Μάιο, οι τιμές κατοικιών σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ και η κεντρική τράπεζα της Κίνας δηλώνει ότι θα διατηρήσει το κόστος χρήματος σε λογικά επίπεδα.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 100 μονάδες καλύπτοντας τις απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης με τις Bank of America και Verizon να σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη.
Ανοδικά κινήθηκαν και οι S&P 500 και Nasdaq αν και ο S&P βρίσκεται κοντά στο να καταγράψει τον πρώτο μήνα απωλειών από τον Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,69% στις 14.760 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0.95% στις 1.588 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 0.82% στις 3.348 μονάδες.
Oι κερδισμένοι της σημερινής συνεδρίασης είναι η Bank of America Corp με κέρδη 3,17%, η Verizon Communication που έκλεισε ανοδικά κατά 2,85%, η JPMorgan Chase & Co που σημείωσε επίσης κέρδη 2,53% και η American Express Co στο +1,82%.
Αντίθετα απώλειες 1,24% κατέγραψε η μετοχή της UnitedHealth Group κατά 0,34% υποχώρησε η Merck & Co ενώ η Microsoft Corp κινήθηκε οριακά πτωτικά κατά 0,07%
Σημειώνεται ότι ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,1% την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο Ben Bernanke δήλωσε ότι η Fed ενδέχεται να αρχίσει να περιορίζει το τύπωμα χρήματος μέσα στο έτος.
Και χθες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,2%, με τις κινεζικές μετοχές να εισέρχονται σε bear market, εν μέσω ανησυχιών για πιστωτική ασφυξία στην Κίνα, που θα πλήξει την ανάπτυξη.
Έως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο δείκτης είχε σημειώσει πτώση 4,6% σε σχέση με το υψηλό του Μαΐου. Η πτώση στις υπόλοιπες αγορές, ωστόσο, ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ο Stoxx Europe 600 Index έχει χάσει 9,7% και ο MSCI Asia Pacific Index 12%.
“Το τύπωμα χρήματος έδωσε ώθηση σε όλες τις αγορές. Αντίστοιχα, ο περιορισμός του θα ταρακουνήσει όλες τις αγορές. Οι πρόσφατες δηλώσεις από αξιωματούχους των κεντρικών τραπεζών δείχνουν ότι φοβούνται λίγο τις επιπτώσεις των όσων λένε και δεν θέλουν να κόψουν εντελώς ξαφνικά τη ρευστότητα των αγορών, όσο ακόμα η οικονομία παραμένει εύθραυστη”, δηλώνει στο Blooomberg ο Witold Bahrke, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της PFA Pension A/S στην Κοπεγχάγη, που διαχειρίζεται 55 δισ. δολάρια.
Έτσι, η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε σήμερα ότι θα διατηρήσει το κόστος χρήματος σε λογικά επίπεδα, εκτιμώντας ότι οι εποχιακοί παράγοντες που οδήγησαν στην αύξησή του θα εξανεμιστούν. Ως αποτέλεσμα, το overnight επιτόκιο μειώθηκε κατά 47 μονάδες βάσης, στο 6%, έχοντας σημειώσει ρεκόρ στο 12,85% στις 20 Ιουνίου.
Και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας και το χαμηλό πληθωρισμό, δήλωσε ο πρόεδρός της, Mario Draghi.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο με τίτλο “A Strong Europe – A Bright Future for Germany” (“μια ισχυρή Ευρώπη – ένα λαμπρό μέλλον για τη Γερμανία”), ο Draghi δήλωσε χαρακτηριστικά: “Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, η σταθερότητα των τιμών διασφαλίζεται και οι συνολικές οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υπαγορεύουν μια ευνοϊκή στάση, η έξοδος από την οποία είναι ακόμα μακρινή, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και η ανεργία είναι υψηλή”.
Ώθηση στις αγορές δίνουν και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, με τις παραγγελίες διαρκών αγαθών να αυξάνονται κατά 3,6%, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 3%.
Οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων επτά χρόνων, ενώ σε μηνιαία βάση, η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη S&P/Case-Shiller. Ειδικότερα, αύξηση τιμών εμφάνισαν οι 19 από τις 20 πόλεις τις οποίες παρακολουθεί ο δείκτης, με τον S&P/Case-Shiller να ενισχύεται κατά 2,5% σε μηνιαία βάση και κατά 12,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών διαμορφώθηκε τον Ιούνιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board ενισχύθηκε στην τιμή 81,4 από 74,3 το Μάιο.
Στις μετοχές που ξεχωρίζουν, η κατασκευαστική Lennar σημειώνει ράλι έπειτα από την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της, που ήταν καλύτερα των προβλέψεων. Και άλλες μετοχές του κλάδου, όπως οι Beazer, Pulte και DRHorton ευνοούνται.
Όμως, η αλυσίδα βιβλιοπωλείων Barnes & Noble κινείται πτωτικά, καθώς οι τριμηνιαίες ζημιές της διπλασιάστηκαν.