search icon

Οικονομία

Εθελουσία 900 υπαλλήλων και μείωση κόστους χρηματοδότησης με ενίσχυση καταθέσεων το σχέδιο για το νέο ΤΤ

(Upd) Το νέο ΤΤ θα καταστεί κερδοφορο σε ένα έτος με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, λέει η διοίκηση.

Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλακη

(Upd) Τέσσερα δύσκολα projects τα οποία αφορούν στην αναδιάρθρωση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος θα κληθεί να διαχειριστεί από την 1η Φεβρουάριου η νέα επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Η έμπειρη περί των τραπεζικών, Αναστασία Σακελαρίου, η οποία έχει θητεύσει για πολλά χρόνια στην Credit Suisse στο Λονδίνο και στην Τράπεζα Πειραιώς στην Αθήνα, ως άμεση προτεραιότητα έχει να επιλύσει το καυτό ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 

Ήδη από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της θα καλέσει στο γραφείο της τον επικεφαλής του ΤΤ, Χάρη Σιγανό, προκείμενου να της παρουσιάσει το οριστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της νέας τράπεζας.  Με βάση το σχέδιο αυτό το Νέο TT (good bank) θα προχωρήσει προσεχώς σε εθελουσία έξοδο 900 εργαζομένων. 

Σύμφωνα με πηγές του ΤΧΣ το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα εστιαστεί :

1) Στην μείωση των εξόδων από τόκους. Θα αντικατασταθεί πλήρως το ELA, ο μηχανισμός έκτακτης παροχής ρευστότητας των 3,5 δισ ευρώ κόστους 3% με το funding gap 4 δισ ευρώ και των 500 εκατ κεφαλαίων που έλαβε το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.  Το κόστος του funding gap διαμορφώνεται σε 0,75% σε σχέση με το ELA στο 3%.

2) Θα γίνει προσπάθεια βελτίωσης της καταθετικής βάσης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση με αυτό τον τρόπο το ΤΤ θα καταφέρει να καταστεί κερδοφόρο σε ένα έτος.

Αυξήσεις κεφαλαίων

Μέγα ζήτημα το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα διοίκηση είναι οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των 3 μεγάλων ελληνικών τραπεζών. 

Οι ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν είναι πολλές καθώς και οι χρόνοι που θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank.
Τουλάχιστον προς το παρόν έχει καθοριστεί ότι έως τον Απρίλιο-Μάιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις της Alpha Bank και της Πειραιώς ενώ ο σχεδιασμός για την Εθνική προβλέπεται το Φθινόπωρο.

Κορυφαίος τραπεζίτης πάντως, με τον οποίο συνομίλησε το newmoney.gr, ανάφερε ότι με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες θεωρούνται σχεδόν ανακεφαλαιοποιημενες δεν υπάρχει λόγος βιασύνης να γίνουν δηλαδή οι αυξήσεις σε τόσο βραχύβιο διάστημα

Σε κάθε περίπτωση τις οριστικές αποφάσεις για τον χρόνο πραγματοποίησης των ΑΜΚ θα την λάβουν από κοινού η νέα διοίκηση του ΤΧΣ η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος από κοινού με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Exit mobile version