search icon

Οικονομία

Νέο ψαλίδι στα κονδύλια του ΕΣΠΑ – Χάνονται άλλα 3 δισ ευρώ

"Ψαλίδι" στα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ αναμένεται μετά την απόφαση για αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 95% και συνακολούθως τη μείωση της εθνικής δαπάνης για τα έτη 2014 - 2015. Αυτή θα είναι η τρίτη περικοπή του Προγράμματος από την έναρξη του το 2007, περιορίζοντας τους πόρους για την ανάπτυξη στα 21 δισ ευρώ από 24 δισ που είναι σήμερα και καπό 30 δισ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός.

“Ψαλίδι” στα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ αναμένεται μετά την απόφαση για αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 95% και συνακολούθως τη μείωση της εθνικής δαπάνης για τα έτη 2014 – 2015. Κάτι που αναμένεται να δώσει και επισήμως “πράσινο φως” η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 7 και 8 Φεβρουαρίου. Υπολογίζεται ότι για τη συγκεκριμένη διετία τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα είναι μειωμένα κατά 3 δισ ευρώ.

Όπως γράφει η “Καθημερινή”, αυτή θα είναι η τρίτη περικοπή του Προγράμματος από την έναρξη του το 2007, περιορίζοντας τους πόρους για την ανάπτυξη στα 21 δισ ευρώ από 24 δισ που είναι σήμερα και καπό 30 δισ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός.

Η μείωση του προϋπολογισμού φαίνεται ότι αποτελεί αναγκαίο κακό για την κυβέρνηση, που πασχίζει νξα κλείσει εγκαίρως, ως το 2015, προκειμένου να αποφύγει την απώλεια πόρων λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση μιας σειράς έργων.

Μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί τα 11,5 δισ ευρώ, δηλαδή το 48% των πόρων (των 24 δισ ευρώ) και ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Γι αυτό πλέον έχουν τοποθετηθεί σύμβουλοι διοίκησης σε 75 από τα 181 έργα άμεσης προτεραιότητας του ΕΣΠΑ σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η υλοποίηση του.

Exit mobile version