Φρένο στο πενθήμερο πτωτικό σερί έβαλε σήμερα η ελληνική αγορά δείχνοντας τις προθέσεις της ανοδικής αντίδρασης από το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Η δυναμική χάθηκε όμως νωρίς το μεσημέρι με το Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να κατοχυρώσει τις 900 μονάδες, ενώ μετά τις 3, όπου ξεκίνησε και η συνάντηση του J. Assmusen με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, το ΧΑ πέτυχε κέρδη μεγαλύτερα του 1% για να κλείσει τελικά με άνοδο 0,85% στις 903,76 μονάδες.
Στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες ο τζίρος συναλλαγών, πέρι τα 35 εκατ. ευρώ.
Οι επενδυτές σε όλες τις αγορές τηρούν στάση αναμονής για τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της που θα δημοσιοποιήσει το βράδυ η Fed. Πρακτικά που θα δώσουν ενδείξεις για το εάν τελικά η Κεντρική Τράπεζα της μεγαλύτερης οικονομίας θα αρχίσει να περιορίζει απ’ τον ερχόμενο μήνα κιόλας, όπως φουντώνουν οι φήμες, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Μία κίνηση που ουσιαστικά θα βάλει τέλος στην εποχή του απεριόριστου πάμφθηνου χρήματος που χορηγούσε και το οποίο κατευθυνόταν στην πλειοψηφία του στις χρηματαγορές.
Βέβαια για πολλούς αναλυτές η οπισθοχώρηση στα τρέχοντα επίπεδα είναι κάτι υγιές, προκειμένου να υπάρξει ένα “πάτημα” ώστε να κατευθυνθεί αργότερα προς το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων.
Από τις τραπεζικές μετοχές, με κέρδη 1,4% κινήθηκε η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,01 ευρώ. Η Eθνική κέρδισε 1,41% στα 2,88 ευρώ και η Alpha Bank υποχώρησε 2,2%, στο 0,49 ευρώ.
Σήμερα κυκλοφόρησαν πληροφορίες για κινήσεις που κάνουν οι τράπεζες για να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια αλλά και προς την αναδιάρθρωση των δομών τους με νέα μείωση υποκαταστημάτων και υπαλλήλων. Και αυτά στον απόηχο των στοιχείων της ΤτΕ που δείχνουν πως η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη συνολική χρηματοδότηση της ΕΚΤ μειώθηκε κατά 4 δισ ευρώ, στα 78 δισ ευρώ, τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα η έκθεση στο ELA περιορίστηκε κατά 4,9 δισ ευρώ, στα 16 δισ ευρώ ενώ αυξήθηκε κατά 0,9 δισ ευρώ η έκθεση στα υπόλοιπα “εργαλεία” της ΕΚΤ, φθάνοντας τα 61 δισ ευρώ.
Η Ιντραλότ διέγραψε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που εμφάνιζε και απ’ το +5,7% το πρωί έκλεισε στο +1,26% και τα 1,61 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο οίκος S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της εταιρείας σε Β+ μετά την πετυχημένη ομολογιακή έκδοση.
Ανοδικά 1,25% η ΔΕΗ στα 7,29 ευρώ.
Μίνι ράλι η Coca Cola HBC (+3,23%), στα 20,75 ευρώ
Ο τίτλος του ΟΠΑΠ σημείωσε οριακά κέρδη, στα 7,19 ευρώ. Άνοδος 1,5% για τον ΟΤΕ, στα 6,75 ευρώ.
Κέρδη 3,1% για το warrant της Alpha στα 0,93 ευρώ, της Εθνικής στο +4% και τα 0,92 ευρώ και της Πειραιώς στα 0,66 ευρώ με άνοδο 1,85%.