search icon

Οικονομία

Με συστημένο στέλνουν δικαιολογητικά όσοι δεν προλαβαίνουν να πάνε στην εφορία

Τριπλασιάστηκαν οι ουρές στις εφορίες μετά τις νέες προσκλήσεις από τη ΓΓΠΣ σε επιπλέον 150.000 φορολογουμένους, προκειμένου να προσέλθουν στις ΔΟΥ για να καταθέσουν δικαιολογητικά για όσα δήλωσαν στο Ε1 του 2013.

Του Κωστή Πλάντζου

Τριπλασιάστηκαν οι ουρές στις εφορίες μετά τις νέες προσκλήσεις από τη ΓΓΠΣ σε επιπλέον 150.000 φορολογουμένους, προκειμένου να προσέλθουν στις ΔΟΥ για να καταθέσουν δικαιολογητικά για όσα δήλωσαν στο Ε1 του 2013.

Παρότι οι μισοί και πλέον από τους φορολογουμένους, των οποίων εκκαθαρίζεται η δήλωση, καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο, το υπουργείο Οικονομικών τους ταλαιπωρεί και με διορίες στις οποίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οι πολίτες, για αυτό διαρκώς αλλάζουν.

Για να μη μπλέξουν χειρότερα, πρέπει να ελπίζουν στην κατανόηση του εφόρου ώστε να τους δεχθεί εκπρόθεσμα χωρίς πρόστιμο, ή να βάλουν τα δικαιολογητικά σε ένα φάκελο και να τα ταχυδρομήσουν με συστημένη αλληλογραφία προς τη ΔΟΥ, για να προλάβουν τυπικά τις προθεσμίες χωρίς να χάνουν χρόνο σε ουρές και μετακινήσεις, όπως πολλοί πράττουν.

Η σύγχυση πάντως συνεχίζεται, καθώς χθες δημοσιεύτηκε ο νόμος 4183/2013 (ΦΕΚ 186Α 11/9/2013) όπου προστέθηκε η διάταξη που ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία την 16 Σεπτεμβρίου, για την προσκόμιση των δικαιολογητικών στις Δ.Ο.Υ. για όσους φορολογούμενους μέχρι την 30η Αυγούστου είχε εκδοθεί ειδοποίηση από την ΓΓΠΣ, κατά την υποβολή της δήλωσής τους.

Πολλοί όμως δεν έχουν δει ακόμα στην οθόνη του υπολογιστή τους το εκκαθαριστικό (ορισμένα μάλιστα έχουν εκδοθεί αλλά η ΓΓΠΣ τα κρατά «κλειδωμένα» για επανέλεγχο), για να ξέρουν αν καλούνται να καταθέσουν πρόσθετα δικαιολογητικά έως την ερχόμενη Δευτέρα. Πολλοί επίσης κατέθεσαν δήλωση Ε1 χωρίς να τους εμφανιστεί στην οθόνη το μήνυμα να περάσουν από τη ΔΟΥ, αλλά αυτό εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά εκ των υστέρων πάνω στο αρχείο της δήλωσης που αποθηκεύτηκε στο Taxisnet. Άλλοι πάλι συνωστίζονται ήδη στις ΔΟΥ αλλά δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετηθούν, καθώς υπάρχουν εφορίες που πρέπει να εξυπηρετήσουν μέσα σε λίγες μέρες πάνω από 3.000 φορολογουμένους η κάθε μια (!) αλλά δεν έχουν προσωπικό ή πρέπει να ολοκληρώσουν άλλες εργασίες (πχ ελέγχους κλπ) όπως πιεστικά ζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να έρχονται και ειδοποιητήρια που καλούν τους φορολογουμένους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους έως 26/9. Τους «απειλούν» μάλιστα  ότι ‘ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΣ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ’. Στις εφορίες όμως εκτιμούν πως οι ουρές ταλαιπωρίας θα συνεχιστούν σχεδόν έως τα τέλη του χρόνου, ασχέτως των διοριών που ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Exit mobile version