search icon

Οικονομία

Παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου για την προσκόμιση δικαιολογητικών στις ΔΟΥ για επανέλεγχο

Oι ουρές στις ΔΟΥ είναι μεγάλες ανάγκασαν το γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη να ανακοινώσει και επισήμως παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δικαιολογητικών στις ΔΟΥ.

Το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί και με τον επανέλεγχο των φορολογικών δηλώσεων καθώς οι ουρές στις ΔΟΥ είναι μεγάλες ανάγκασαν το γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη να ανακοινώσει και επισήμως παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δικαιολογητικών στις ΔΟΥ.

Έτσι η προθεσμία παρατείνεται ως τις 30 Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένη να λήξει στις 16 του μήνα. Αρχικά δόθηκε μία “σιωπηρή” παράταση μέχρι τις 26 του μήνα, ωστόσο και αυτή κρίθηκε ότι δεν είναι αρκετή.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ορίζει ότι:

«Για τους φορολογούμενους που μετά την εμπρόθεσμη ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης έχουν ειδοποιηθεί να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά της δήλωσής τους στις Δ.Ο.Υ., λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται και  προκειμένου να υπάρχει ομαλή διεκπεραίωση της σχετικής διαδικασίας, ως καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης  αυτών των δικαιολογητικών στις Δ.Ο.Υ., ορίζεται η 30ή Σεπτεμβρίου 2013».

Σε κάθε περίπτωση, η παράταση ισχύει για τις φορολογικές δηλώσεις που είχαν κατατεθεί ηλεκτρονικά εγκαίρως.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το υπουργείο Οικονομικών είχε παράσχει διορία μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου σε 340.788 φορολογούμενους για να προσκομίσουν στις εφορίες τα παραστατικά που υπέβαλαν με το Ε1 προκειμένου να εκκαθαρισθούν οι δηλώσεις τους, ωστόσο από τους 340.788 φορολογουμένους που έχουν κληθεί για έλεγχο μόνο οι 46.391 έχουν παραλάβει εκκαθαριστικά!
Από το υπουργείο λέγεται ότι από τους φορολογουμένους που ειδοποιήθηκαν να προσκομίσουν για έλεγχο στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά των φορολογικών τους δηλώσεων, μόνο οι 121.404 (που αντιστοιχούν σε ποσοστό 35,6%) ανταποκρίθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι 219.384,  δεν προσήλθαν! Παραβλέπουν ίσως όμως ότι στους φορολογούμενους που … κατηγορούνται ότι «δεν ανταποκρίθηκαν» περιλαμβάνονται πολλοί που έστειλαν ταχυδρομικά τα δικαιολογητικά στις Δ.Ο.Υ.

 

Exit mobile version