(Upd)
Υψηλότερα από τα επίπεδα των 1.030 μονάδων κινείται η οδός Αθηνών – παίρνοντας ώθηση προς το τέλος της συνεδρίασης- με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 69 εκατ. ευρώ.
Oι ξένοι επενδυτές πραγματοποιούν μεγάλο μπιζάρισμα στην οδό Αθηνών σε μετοχές όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Όπως ήδη έχει γράψει το Newmoney.gr, κάποιοι ξένοι οίκοι θέλουν να εκμεταλλευθούν την αναδιάρθρωση του Νοεμβρίου (υποβάθμιση σε αναδυόμενη από τον δείκτη Msci) και να πουλήσουν μετοχές σε υψηλά επίπεδα τιμών – εξ ου και η πρόσφατη απόκτηση του 5,16% του ΟΠΑΠ απο την Blackrock.
Με αυτό το “μπιζάρισμα” λοιπόν η αγορά έκλεισε πάνω από τις 1.033,25 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,13%.
Οι εκτιμήσεις της Citi
Εισροές “βλέπει” η Citi κατά την ένταξη της Ελλάδας στις αναδυόμενες αγορές και στον δείκτη του MSCI, με επικέντρωση σε ΟΤΕ και ΔΕΗ που τους δίνει τιμή – στόχο τα 9 και 9,5 ευρώ αντίστοιχα. Εκτιμά ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα καταταγεί στη 18η θέση του MSCI, μπροστά από Ουγγαρία, Τσεχία και Αίγυπτο και προβλέπει εισροές 500 εκατ. ευρώ τις πρώτες 16 ημέρες και από τα λεγόμενα παθητικά funds και 1,6 δισ. περαιτέρω ζήτηση για μετοχές από τα funds που κινούνται με μεγαλύτερη αυτονομία.
Εκτός του κλάδου των τραπεζών, η Citi βλέπει μια μείωση στα κέρδη για τις ελληνικές εισηγμένες που καλύπτει κατά 3% το 2013 και αύξηση 31% το 2014. Οι τιμές – στόχοι είναι 3,4 για την Aegean, 17 για την Coca Cola, 7 για το Jumbo, 8,5 για τη Motor Oil, 13 για τη Μέτκα, 14 για τον Τιτάνα, 6,7 για τον ΟΠΑΠ, 9 για τον ΟΤΕ, 9,5 για τη ΔΕΗ. Το βάρος στον MSCI της Ελλάδας θα είναι 0,26.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στα 8,85 ευρώ έκλεισε ο ΟΠΑΠ με άνοδο 5,23% και νέο υψηλό στα 8,94 ευρώ. Όπως ήδη έγραψε το Newmoney.gr, τέσσερα μεγάλα funds διαθέτουν από 5% στον ΟΠΑΠ και μερικοί εξ αυτών αναμένονται να δώσουν μετοχές σε αναδυόμενα funds. Ειδικότερα, το fund της Blackrock διαθέτει 5,16%, η Fidelity 5%, το Baupost 5,% και το Silchester 5%. H μετοχή έχει δώσει 12,1% μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο σχεδόν.
Στα 7,94 ευρώ ο ΟΤΕ με άνοδο 2,72% στα 7,94 ευρώ.
Κέρδη 3,32% για την Εθνική στα 3,11 ευρώ. Κινητικότητα στο warrant της Εθνικής καθώς βρίσκεται στα 0,89 ευρώ με άνοδο 5,95%. Η τράπεζα θα προχωρήσει σε αποχώρηση της απ’ τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τα Σκόπια και την Αλβανία αλλά θα διατηρήσει τον έλεγχο της Finansbank στην Τουρκία, όπως συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε μεταφέρει προ 15νθημένου το Newmoney.gr. (Δείτε περισσότερα εδώ)
Κέρδη 4,68% για την Alpha Bank στα 0,581 ευρώ και 1,24 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς η οποία έμεινε αμετάβλητη.
Στα 8,49ευρώ η ΔΕΗ σημειώνει άνοδο2,9% που δείχνει να είναι το αγαπημένο “χαρτί” των ξένων για πολλούς λόγους και χρηματιστές που συνεργάζονται με το εξωτερικό εκτιμούν ότι τα περιθώρια ανόδου της μετοχής είναι της τάξης του 10-12% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. (Δείτε αναλυτικότερα εδώ)
Στα 4,95 ευρώ ο Μυτιληναίος με άνοδο 3,13%. Ανοδικά 4,7% η Βιοχάλκο στα 4,90 ευρώ. Η εταιρεία ανακοίνωσε τους όρους του σχεδίου διασυνοριακής συγχώνευσης με την βελγική Viohalco . (Δείτε αναλυτικότερα εδώ)
Κέρδη 3,24% για την Frigoglass με την μετοχή στα 5,42 ευρώ.
Σατ 69 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συναλλαγές, εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα συναλλαγών.