Η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη φορά βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση με την τρόικα, επειδή πετυχαίνει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και μάλιστα κατά ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτό επισημαίνει η BNP Paribas σε ανάλυσή της με τίτλο: Το μαρτύριο του Σισύφου, στην οποία εκτιμά ότι η συμφωνία για τα μέτρα του νέου προϋπολογισμού (το δημοσιονομικό κενό) θα επέλθει σύντομα, αλλά η λύση για το χρηματοδοτικό κενό θα καθυστερήσει, ίσως μετά τον Απρίλιο του 2014.
Η BNP εκτιμά επίσης ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους δεν θα λυθεί εύκολα, θεωρεί ως καλύτερη -αλλά ανέφικτη- λύση το “κούρεμα” και ως πιθανότερη την επιμήκυνση.
Πιο πιθανή λύση, αναφέρουν οι συντάκτες, είναι η επιμήκυνση και πιο εφικτή εκείνη που προβλέπει την αντικατάσταση των πρώτων δανείων από τους εταίρους με ένα ομόλογο 50 ετών. Η λύση αυτή, λέει η BNP, είναι λίγο δύσκολο να την καταπιεί το ΔΝΤ, αφού δεν θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά μπορεί να δοθούν άλλες ερμηνείες για τη βιωσιμότητα, αφού οι ετήσιες πληρωμές θα μειωθούν και η εξυπηρέτηση θα είναι πιο εύκολη.
Η λύση του κουρέματος, πάντως, είναι κατά τη BNP πολύ δύσκολη γιατί έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για τις χώρες της ευρωζώνης -οπότε θεωρείται απίθανο μέχρι τις ευρωεκλογές.
Η μείωση του επιτοκίου θα είχε μικρά αποτελέσματα (μείωση του επιτοκίου κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, θα κατέληγε σε ελάφρυνση κατά μία μονάδα του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το έτος 2022), όπως και η επαναγορά του χρέους, αφού τα ομόλογα δεν είναι πια τόσο φθηνά.
Έτσι, συμπεραίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, η πιο πιθανή λύση είναι η επιμήκυνση του χρέους.
Αποκρατικοποιήσεις
Ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις, αναφέρει η BNP έχει μειωθεί σε 1,6 δισ. ευρώ (από 2,5 δισ. ευρώ προηγουμένως). Είναι πιθανές κι άλλες καθυστερήσεις, που θα ανεβάσουν κι άλλο το πρόσθετο κόστος χρηματοδότησης, αλλά είναι πιθανό ότι η τρόικα δεν θα βιαστεί να αλλάξει και πάλι τους στόχους, δεδομένου ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τώρα να πουλήσει τη ΔΕΣΦΑ, τα δικαιώματα στον ιπποδρομιακό στοιχηματισμό, το Ελληνικό, ποσοστό στην ΕΥΑΘ και διάφορες εκτάσεις γης.
Η BNP εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 (υπολογίζεται σε 4,4 δισ. ευρώ), αλλά όχι και εκείνο του 2015.
Η τρόικα θα κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω, αναφέρεται στην έκθεση όπερ σημαίνει ότι η απόφαση αναμένεται μέχρι τα μέσα του 2014, οπότε τελειώνει και η χρηματοδότηση από τον EFSF (το ΔΝΤ θα κάνει εκταμιεύσεις μέχρι και το 2016) ίσως τον Απρίλιο του 2014 που η Eurostat θα εκδώσει τα τελικά στοιχεία για τους προϋπολογισμούς του 2013.