Το υπουργείο Οικονομικών θα ζητεί από τους φορολογούμενους να αποδείξουν με στοιχεία την οικονομική τους κατάσταση και αντίστοιχα από τις επιχειρήσεις και από εκεί και πέρα θα αξιολογεί και των αριθμό των δόσεων που θα δίνει στους οφειλέτες.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα διατηρήσουν προσαυξήσεις, καθώς δεν θα πρέπει οι οφειλέτες που ρυθμίσουν τα χρέη να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των συνεπών φορολογουμένων.
Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν μπορούν να εισπραχθούν και αφορούν σε ένα μεγάλο ποσοστό του παρελθόντος για το οποίο συμφωνεί και η τρόικα, αυτές θα διαγραφούν.
Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία προτείνεται η ρύθμιση να περιλαμβάνει από 60 έως 100 μηνιαίες δόσεις για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι στο εξής θα καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους. Αυτό αφορά το ΙΚΑ, ενώ για τον ΟΑΕΕ θα προταθεί να αναλάβει το ΙΚΑ την διευθέτηση των οφειλών.
Αυτό γίνεται σε μία ακόμη προσπάθεια της Κυβέρνησης να δελεάσει τους οφειλέτες του δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων να πληρώσουν , ακόμη και με μείωση των προστίμων στο 20% (σε ορισμένες περιπτώσεις) .
Από την άλλη προειδοποιεί ότι πλέον όσοι δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ένα θέμα για το οποίο ήδη πιέζει αρκετά η τρόικα.
«Αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι να διευκολύνουμε όλους όσοι βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ρύθμιση για το σκέλος των φόρων θα συζητηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια.
Για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η πρόταση προβλέπει εξόφληση έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις (από 48 σήμερα), με ελάχιστη καταβολή 100 – 250 ευρώ και τα χρέη προς τα Ταμεία, 60 έως 100 μηνιαίες δόσεις για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, εφόσον εφεξής καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές.
Διαγραφή χρεών
Την ίδια ώρα σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών με τη νέα ρύθμιση στοχεύει να δώσει «ανάσα» σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο κ. Θεοχάρης προαναγγέλλει ακόμα διαγραφή των χρεών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, αλλά και μειώσεις προσαυξήσεων και επιτοκίων, με στόχο να αποφευχθεί η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων