Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Δίχως δηλώσεις αναφορικά με το κρίσιμο θέμα της άρσης προστασίας των πλειστηριασμών στην α’ κατοικία αλλά και με διαρροές πως οι δανειστές αρκούνται στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού περί παρέμβασης που δεν θα περιλαμβάνει ευπαθείς ομάδες αλλά μονάχα τους επονομαζόμενους strategic defaulters (δηλαδή τους στρατηγικά …μπαταχτσήδες) ολοκληρώθηκαν οι επαφές στο υπουργείο Ανάπτυξης μεταξύ του Κωστή Χατζηδάκη και κλιμακίου της τρόικας.
Πηγές του Newmoney.gr αναφέρονται σε πρώτη επαφή η οποία θα ακολουθήσει τουλάχιστον άλλη μία και για τελικό σχέδιο απελευθέρωσης της πρώτης κατοικίας που θα ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα με προσωπική διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού. Ένα σχέδιο με ξεκάθαρη προστασία σε ανέργους, μη προνομιούχους, και ευπαθείς λοιπές κοινωνικές ομάδες.
Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα εξεταστεί σε σύσκεψη με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Μέχρι τότε όμως, η Τρόικα ζήτησε να υπάρξει «σιγή ασυρμάτου» για την πορεία και το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων.
Πάντως ναυάγιο φαίνεται να υπάρχει ως προς τις διαπραγματεύσεις για το θέμα των εμπορικών μισθώσεων καθώς η Τρόικα παρουσιάστηκε ανυποχώρητη ως προς την πλήρη απελευθέρωσή τους αν και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν υποχωρεί με τη σειρά της στην μερική προστασία των ενοικιαστών. O κ. Χατζηδάκης αντέτεινε ότι για την κυβέρνηση δεν πρέπει να θιγούν αυτές που σήμερα βρίσκονται σε ισχύ, αλλά μόνο τις νέες μισθώσεις. Η καταληκτική συνάντηση για το θέμα αυτό θα γίνει την άλλη εβδομάδα.