Περισσότερους φόρους, που υπολογίζονται στα 700 εκατ. ευρώ, θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Μάλιστα εκτιμάται πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν 51% υψηλότερο φόρο σε σύγκριση με το φόρο που θα πλήρωναν αν είχαν αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές στα επίπεδα των τιμών που επικρατούν στην αγορά.
Και αυτό γιατί στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι τιμές ζώνης που λαμβάνονται υπόψη για τη φορολογία των ακινήτων παραμένουν στα επίπεδα του 2007 και είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές πώλησης των ακινήτων.
Παράγοντες της κτηματαγοράς επισημαίνουν στην “Καθημερινή” πως σήμερα οι αντικειμενικές αξίες μεσοσταθμικά είναι κατά 20% υψηλότερες από τις εμπορικές.
Με αυτό το δεδομένο ο συνολικός φόρος βάσει του σχεδίου νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014 θα ήταν 2,5 δισ ευρώ – στην περίπτωση σύγκλισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές – και όχι 3,2 δισ ευρώ που προβλέπει τώρα.
Για παράδειγμα στο Μοσχάτο η μέση τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.675 ευρώ ανά τ.μ. ενώ η μέση εμπορική τιμή στα 1.100 ευρώ ανά τ.μ. Εφόσον λοιπόν το οικονομικό επιτελείο λάμβανε υπόψη τις “πραγματικές” τιμές πώλησης των ακινήτων, ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων για ένα διαμέρισμα 100 τμ τρίτου ορόφου ηλικίας 9 ετών χωρίς πρόσοψη θα ανερχόταν το 2014 στα 448,54 ευρώ. Με το σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή ο φόρος θα φθάσει το 2014 στα 545,4 ευρώ.
Στο Π. Ψυχικό, η μέση αντικειμενική αξία ανέρχεται στα στα 7.250 ευρώ, ενώ η μέση εμπορική τιμή πώλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία κτηματομεσιτών ανέρχεται στα 3.000 ευρώ ανά τ.μ. Με βάση το νέο σχέδιο ο φόρος θα ανέλθει στα 1.575,6 ευρώ, ενώ αν ο φόρος εφαρμοζόταν στη μέση σημερινή εμπορική τιμή θα μειωνόταν στα 921,12 ευρώ. Δηλαδή θα πλήρωνε μικρότερο φόρο κατά 41%.