(Upd 17:15) Mε οριακές απώλειες της τάξης του 0,3% ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί οριακά χαμηλότερα των 1.200 μονάδων. Περιορισμένος ο όγκος συναλλαγών στα 55 εκατ. ευρώ περίπου και πακέτα μόλις 4 εκατ. ευρώ.
Ο FTSE 25 παραμένει υψηλότερα των 390 μονάδων με κλείσιμο στις 392 μονάδες. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, μετά τη «fake» διάσπαση των 400 μονάδων στις αρχές του μήνα ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 εκδήλωσε μια έντονη καθοδική κίνηση προς τις 383 μονάδες αποφεύγοντας όμως να έρθει σε αντιπαράθεση με τον απλό κινητό μέσο της μεσοπρόθεσμης τάσης των 50 ημερών, στις 380 μονάδες περίπου.
Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η ποιότητα του «καυσίμου», που διαθέτει ο δείκτης για την επιβεβαιωμένη ή μη ανοδική διάσπαση των 400 μονάδων, στοιχείο, που εκλείπει από τη μέχρι τώρα εικόνα, ενώ έντονη ανοδική δυσπραγία αρχίζουν και εμφανίζουν αρκετοί τεχνικοί δείκτες. Πάντως ισχυρό πτωτικό alert θα λάβουμε από την επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση του προαναφερόμενου μεσοπρόθεσμου κινητού μέσου, στις 380 με 383 μονάδες, γεγονός, που μπορεί να μετατρέψει το ανοδικό κύμα του περασμένου καλοκαιριού σε πλαγιοκαθοδικό βάζοντας ως αρχικό στόχο τις 355 μονάδες. (Δείτε την ανάλυση εδώ)
Την ίδια στιγμή, η Ελληνοαμερικανική Χρηματιστηριακή αναφέρει ότι πολύ σημαντικό επίπεδο για τον Γενικό Δείκτη θα αποτελέσουν οι 1200 μονάδες. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, για να εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ισχύ το βραχυχρόνιο ανοδικό σενάριο, ο ΓΔ θα πρέπει να παραμείνει πάνω από τις 1160 μονάδες. (Διαβάστε σχετικά εδώ)
Στο ταμπλό
Περιορίστηκαν οι πρωινές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές με αυτή της Εθνικής να υποχωρεί 0,23% στα 4,34 ευρώ. Πτώση 0,65% για την Πειραιώς στα 1,54 ευρώ ενώ η Alpha έκλεισε με άνοδο 0,33% στα 0,613 ευρώ.
Έντονη κινητικότητα στη μετοχή της Γενικής που έκλεισε στο +20% με τη τιμή στα 11,22 ευρώ.
Οριακή ππτώση στον ΟΤΕ στα 9,69 ευρώ. Με πτώση 1% η ΔΕΗ στα 10,79 ευρώ. Πτώση 1,31% για τον ΟΠΑΠ στα 9,8 ευρώ. Κέρδη 0,85% για την Τέρνα Ενεργειακή στα 3,57 ευρώ. Η ΓΕΚ Τέρνα επιβεβαίωσε τη μεταβίβαση του 3% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην York Capital. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank Equities έδωσε νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, στα 4,3 ευρώ από 3,45 ευρώ, συστήνοντας “αγορά”. (Δείτε την έκθεση εδώ)
Βουτιά 9,7% για τη μετοχή του Αστέρα μετά το χθεσινό ράλι της τάξης του 17%. Η τιμή από τα 5 ευρώ που ανήλθε χθες επιστρέφει στα 4,54 ευρώ.
Με κέρδη 3,37% η Motor Oil στα 8,89 ευρώ ενώ ο Μυτιληναίος υποχωρεί 1% στα 6,1 ευρω.
Εκτός από τον 25άρη μια ομάδα μετοχών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης αποκτά ενδιαφέρον, ύστερα και από την δημόσια πρόταση της Inform Λύκος – η οποία είναι χαμηλότερη από την αξία της εταιρείας. Οι ιδιοκτήτες διαβλέπουν την ανάπτυξη και επιδιώκουν να πάρουν το 100% των κερδών για την επόμενη περίοδο. ( σ. σ Προφανώς είναι ώρα να απαντήσουν οι χρηματιστηριακές αρχές μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια του Ιατρικού, τις δημόσιες προτάσεις της Βιοχάλκο και την νέα δημόσια πρόταση του Λύκου). Κέρδη 13% για τη μετοχή της Inform στα 1,5 ευρώ.
Σύμφωνα με χρηματιστές, η μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα ρυθμό ανάπτυξης και ο περιορισμός της εταιρικής φορολογίας δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για μια ομάδα εταιρειών που επί τρία χρόνια «αντιστέκονται» με εξαγωγές, απέναντι στην χαμηλή εσωτερική ζήτηση. Όταν λοιπόν οι τοποθετήσεις στις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης θα έχουν κορυφωθεί, εκ των πραγμάτων, κάποιοι θα ψάξουν τις νέες εταιρείες που αναζητήσουν την γιγάντωση τους σ ένα περιβάλλον που θα είναι ευνοϊκότερο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί αυτό είναι η τραπεζική χρηματοδότηση – εξ ου και οι κινήσεις τραπεζών όπως η Πειραιώς για την δημιουργία «κακών» τραπεζών που θα διαθέτουν τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και ο περιορισμός του ενεργειακού κόστους που είναι απαραίτητο στοιχείο για την διατήρηση μιας ελάχιστης παραγωγικής βάσης.