Η πορεία των μετοχών από δω και στο εξής θα θυμίζει έναν δύσκολο αγώνα για άνοδο, σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής της ING Investment Management Ad Van Tiggelen επισημαινοντας ότι οι ελκυστικές αποτιμήσεις που υπήρχαν το περασμένο καλοκαίρι είναι πια παρελθόν ενώ η προοπτική αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας – καταλύτης σήμερα της αγοράς – αρχίζει να μετριάζεται.
Στο μηνιαίο του σχόλιο ο αναλυτής της ING ξεκαθαρίζει πάντως πως εξακολουθεί, σε σχέση με τις υπόλοιπες επενδύσεις, να προτιμάει τις μετοχές.
Την ίδια ώρα απώλειες καταγράφουν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, την ώρα που οι τιμές των μετάλλων υποχωρούν και το γιεν συνεχίζει την καθοδική του πορεία. Όλα αυτά μετά την αποφυγή των υπ. Οικονομικών του G 20 να αναφερθούν στην επιθετική νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας στη συνεδρίαση που είχαν στη Μόσχα.
Ακολουθεί το πλήρες άρθρο του με τον τίτλο που έχει επιλέξει ο ίδιος να είναι “ένα νανούρισμα για επενδυτές”:
“Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η έναρξη του 2013 υπήρξε μία μελέτη των άκρων. Η αισιοδοξία των επενδυτών ήταν υψηλή και η μεταβλητότητα των μετοχών χαμηλή, υποδεικνύοντας μια αίσθηση έλλειψης κινδύνου. Ταυτόχρονα, οι αγορές συναλλάγματος ήταν σε έξαψη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν την λέξη «κρίση» σε κάθε δεύτερη πρόταση. Αυτές οι αντιφατικές διαπιστώσεις θέτουν το ερώτημα: έχουν πράγματι εξαλειφθεί επαρκώς οι κίνδυνοι ή οι επενδυτές έχουν εφησυχάσει από το «νανούρισμα» των κεντρικών τραπεζών ;
Το 2011 και το 2012, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, περιόρισαν αισθητά τους κινδύνους μιας συστημικής κατάρρευσης. Οι πιο επιθετικές από αυτές κατάφεραν να βοηθήσουν στη δημιουργία ανάπτυξης ως ένα βαθμό. Προσφάτως, έχουν παρουσιάσει τόσο μεγάλη επιτυχία σε αυτό, ώστε ένας αθώος παρατηρητής μπορεί να πιστεψει ότι όλα βαίνουν καλώς στον κόσμο. Οι επενδυτές μετοχών, έχουν προφανώς, ακούσει για αρκετό καιρό τον σαγηνευτικό ήχο των πιεστηρίων των κεντρικών τραπεζών, ξεχνώντας σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο. Και είναι κατανοητό, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν, όχι μόνο φέρει σταθερότητα, αλλά και έχουν ωθήσει τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, σχεδόν εξωθώντας τους επενδυτές σε κατηγορίες κεφαλαίου με υψηλότερες δυνητικές αποδόσεις.
«Ευτυχώς» έχουμε τα μέσα ενημέρωσης για να μας υπενθυμίζουν ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση. Για τα ΜΜΕ η καλή είδηση δεν αποτελεί καν είδηση, όπως έχω παρατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια, που τα άρθρα μου υποβάλλονται προς δημοσίευση. Άρθρα με εν γένει αρνητικό ύφος έτυχαν μεγαλύτερης αποδοχής από τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ, σε σχέση με εκείνα που εξέφρασαν μια πιο αισιόδοξη άποψη για τον κόσμο. Αυτή η προτίμηση για την ανάδειξη του δράματος αποτελεί έναν από τους παράγοντες που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ωστόσο, οι επενδυτές φαίνονται να επηρεάζονται λιγότερο. Κατά την τρέχουσα περίοδο, εστιάζουν, πέρα από αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη, στο ποια είναι συνολικά η κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας, ένα πεδίο δράσης όπου οι πράξεις των κεντρικών τραπεζών παραμένουν κεφαλαιώδους σημασίας.
Τον Ιανουάριο ήταν εμφανές το πόσο καθοριστικές είναι αυτές οι πράξεις. Μετά την επιτυχή προσπάθεια της σταθεροποίησης της οικονομίας κατά τα προηγούμενα έτη, η ανάπτυξη επιστρέφει ξανά στο προσκήνιο. Και οι υψηλότερες εξαγωγές μέσω μιας ανταγωνιστικής υποτίμησης των νομισμάτων θεωρείται ως η πιο άμεση οδός για την επίτευξη αυτής της ανάπτυξης. Τον Ιανουάριο το Ιαπωνικό Γιέν διολίσθησε σχεδόν κατά 9% έναντι του Ευρώ! Η Στερλίνα υποτιμήθηκε κατά 6% και το ολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 3% Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι κεντρικές τράπεζες αυτών των χωρών (αναμένεται να) εκτυπώσουν χρήματα πιο σύντομα από την ΕΚΤ. Για την Ιαπωνία αυτό αποτελεί μια σημαντική ρήξη με το παρελθόν, σε μια ύστατη προσπάθεια να ξεφύγει από την αποπληθωριστική δίνη που έχει στοιχειώσει την γηράσκουσα αυτή χώρα για τόσο καιρό. Για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απλώς “business as usual”.
Η αντίθετη πλευρά αυτών των διεργασιών, είναι ότι η ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα η οποία έχει επεκτείνει τον ισολογισμό της με χαμηλότερους ρυθμούς από ότι άλλες, δεν καλύπτει απλώς μια περιοχή που εξακολουθεί να αγωνίζεται για την επίτευξη ανάπτυξης αλλά έχει και να διαχειρισθεί ένα νόμισμα το οποίο διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει πολύ «σκληρό». Εάν διατηρηθεί η σημερινή τάση, η ΕΚΤ πιθανόν να αναγκαστεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια και /ή να προβεί σε μια λιγότερο συντηρητική χρήση των πιεστηρίων της.
Τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές; Πρώτον, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στη Ευρωζώνη θα παραμείνουν εξαιρετικά χαμηλά και ενδεχομένως να μειωθούν ακόμη περισσότερο. Δεύτερον, το ισχυρό ράλι των μετοχών από το καλοκαίρι έχει ήδη διαβρώσει ένα μέρος της στήριξης που παρείχαν σε αυτή την επενδυτική κατηγορία οι ελκυστικές αποτιμήσεις, ειδικά στις ΗΠΑ. Περαιτέρω κέρδη από εδώ και πέρα μπορεί να δίνουν την αίσθηση ενός δύσκολου αγώνα, δεδομένης επίσης της μετριοπαθούς προοπτικής αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας.
Εξακολουθούν να μας αρέσουν οι μετοχές, αλλά σε μικρότερο βαθμό από τους προηγούμενους μήνες. Εν κατακλείδι, στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου οι θετικές εκπλήξεις από τη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών έχουν αποδειχθεί σημαντικός καταλύτης, η Ιαπωνία θα μπορούσε να προσφέρει το πιο δημοφιλές «νανούρισμα» του 2013″.