Και επίσημα κατατέθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, στόχος της προκαταρκτικής εξέτασης θα είναι η “διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των Γεωργίου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην Υπουργών Οικονομικών των Κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, σε σχέση με τις πράξεις και παραλείψεις τους ως προς τη διαχείριση της επονομαζόμενης ΄Λίστας Λαγκάρντ΄”.
Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, η λίστα Λαγκάρντ περιέχει φορολογικά αναξιοποίητες τραπεζικές πληροφορίες καταθέσεων στην HSBC Ελβετίας, πρόσφορες για την είσπραξη φόρων και άλλων ωφελημάτων εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, που, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις που περιέχονται στην συναφή ποινική δικογραφία υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό των 150.000 ευρώ.
Η πρόταση αναφέρει, ακόμα, “να επεκταθεί η διερεύνηση σε πρόσωπα και αδικήματα για τα οποία θα προκύψουν ενδείξεις και στοιχεία από την έρευνα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, μετά και τη διαβίβαση του πορίσματος του Σ.Δ.Ο.Ε. για το ύψος των διαφυγόντων φόρων, πορίσματος που πρέπει απαραιτήτως να αποτελέσει τμήμα της δικογραφίας που θα εξετάσει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης”.