search icon

Οικονομία

EDF: Οι βλέψεις του γαλλικού κολοσσού ενέργειας για την Ελλάδα

Ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, με αφορμή το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που "τρέχει" η χώρα, φαίνεται να αποκτά ο γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας, EDF.

Ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, με αφορμή το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που “τρέχει” η χώρα, φαίνεται να αποκτά ο γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας, EDF, καθώς θέλει να μπει τόσο στην αγορά ηλεκτρισμού, με την απόκτηση της “μικρής” ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα ενδιαφέρεται και για το ελληνικό φυσικό αέριο, διεκδικώντας τη ΔΕΠΑ, μέσω της ιταλικής Edison που ελέγχει.

Η Electricite de France, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού παγκοσμίως, διαθέτει παραρτήματα σε όλο τον κόσμο, ενώ μέχρι το 2004 κατείχε το κρατικό μονοπώλιο στη Γαλλία.

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός εδώ και αρκετό καιρό έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ και στην παρούσα φάση αναμένει την οριστικοποίηση του μοντέλου πώλησης της «μικρής ΔΕΗ» το χαρτοφυλάκιο της οποίας έχει προετοιμαστεί συστηματικά περιλαμβάνοντας συνολικά 2,4 χιλ. ΜW με μονάδα φυσικού αερίου.

Εντωμεταξύ, η ιταλική Edison η οποία ελέγχεται από την γαλλική EDF μετά την εξαγορά του 98,1% των μετοχών της, συμμετέχει στο διαγωνισμό για την απόκτηση της ΔΕΠΑ. Η Edison έχει παρουσία στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού μέσω της Elpedison και συμμετέχει μαζί με τη ΔΕΠΑ τόσο στην εταιρεία “Ποσειδών” του υποβρύχιου ελληνοϊταλικού αγωγού όσο και στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου.

Tαυτόχρονα, από τη συνάντηση που είχε χθες ο Γάλλος πρόεδρος με τον Αντώνη Σαμαρά εξεφράσθη και το ενδιαφέρον για συμμετοχή της Γαλλίας στο πρόγραμμα έρευνας υδρογονανθράκων, ενώ η γαλλική Suez που έχει ήδη το 5% τής υπό αποκρατικοποίηση ΕΥΑΘ, δεν αποκλείεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον και στην επόμενη, και πολύ μεγαλύτερη, ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Εκτός της ιταλικής Edison η EDF διαθέτει ποσοστά και σε πλήθος άλλων ευρωπαικών ομίλων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει το 100% της EDF Energy, πρώην British Energy Group, το οποίο παράγει σχεδόν το 20 της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Στην Αυστρία έχει το 100% της Vero και στο Βέλγιο το 100% της Semobis, ενώ στην Ισπανία κατέχει το 100% της  EDF Iberica
Η RTE, που εδρεύει έξω από το Παρίσι, είναι πλήρως ελεγχόμενη από την Electricite de France.

Συνολικά 58 αντιδραστήρες της EDF παρέχουν περισσότερο από τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande έχει δεσμευθεί να μειώσει αυτή την εξάρτηση μέχρι και 50% έως το 2025. Για το λόγο αυτό σκοπεύει να  επενδύσει περίπου € 15 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Από τις επενδύσεις που απαιτούνται μέχρι το 2030 και μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα 50 δισ, τα 5 δισ θα δοθούν για την ενίσχυση των συνδέσεων με τις γειτονικές χώρες και 5 έως 10 δισ ευρώ για την στήριξη του προγράμματος αλλαγής.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, αναμένεται να κατασκευαστούν 70 νέες ηλεκτρικές γραμμές, εκ των οποίων οι 63 θα είναι υπόγειες.

Σημειώνεται ότι η EDF έχει ήδη κατακτήσει μια σημαντική θέση στην αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ελλάδας, με τη συνολική ισχύ της να ανέρχεται στα 298 μεγαβάτ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 17,1%. Ακολουθούν οι: Iberdrola Rokas με 250,7 MW (14,4%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 241,5 MW (13,8%), ENEL Green Power με 200,5 MW (11,5%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 146,8 MW (8,4%).

Αποτελέσματα 2012
Ισχυρά αποτελέσματα ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας  για το 2012, επιβεβαιώνοντας τους στόχους και τις προβλέψεις του ομίλου.

Τα καθαρά έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 3,3 δισ ευρώ ενισχυμένα κατά 5,3% με τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 16,1 δισ ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 7,7% σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, για το 2011 τα καθαρά κέρδη της EDF ανήλθαν σε 3,01 δισ.ευρώ. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν  σε 65,31 δισ. ευρώ από 65,32 δισ. ευρώ το 2010.

Ο Henri Proglio, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της EDF, ανακοίνωσε ότι ο όμιλος σκοπεύει να επενδύσει συνολικά 12 δισ ευρώ στους τομείς που δραστηριοποιείται, ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις που θα φέρει το 2013. Με τις νέες επενδύσεις θα ενισχυθεί η οικονομική δομή του ομίλου και θα διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της EDF, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο της EDF αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου 2013 τη διανομή συνολικού μερίσματος  € 1,25 ανά μετοχή για το 2012.

Exit mobile version