search icon

Οικονομία

Ευρώπη: Τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία χάλασαν το ράλι

Μεγάλο μέρος από τα κέρδη τους έχασαν οι ευρωπαϊκές αγορές. Ήπια πτώση στη Wall Street.

Μεγάλο μέρος από τα κέρδη τους έχασαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς όλα δείχνουν ότι η Ιταλία οδηγείται στην ακυβερνησία και ενδεχομένως σε μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση.

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, που έφτασε να κερδίζει σχεδόν 4% με την ανακοίνωση των πρώτων exit polls που έδιναν υψηλά ποσοστά στον Bersani, παρέδωσε τελικά μεγάλο μέρος των κερδών του, κλείνοντας στο +0,73%.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 6.355 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 3.721 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 1,45% στις 7.773 μονάδες.  Άνοδο 0,80% σημείωσε ο ισπανικός IBEX 35.

“Όσο περισσότερα αποτελέσματα βγαίνουν, τόσο αυξάνεται ο φόβος ότι η Ιταλία θα βρεθεί σε ακυβερνησία. Οι επενδυτές ανησυχούν για το τι θα γίνει με την πρόοδο της Ιταλίας εάν κερδίσει ο Berlusconi. Γιατί κανείς δεν ξεχνά την αντι-ευρωπαϊκή στάση του, η οποία θα μπορούσε να σταματήσει ή να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρωζώνη είναι η αναζωπύρωση της αστάθειας στην Ιταλία”, εξηγεί στο Bloomberg ο John Plassard, vice president της Mirabaud Securities  στη Γενεύη, η οποία διαχειρίζεται 28 δισ. δολάρια.

Στις μετοχές που ξεχώρισαν, η Pearson υποχώρησε κατά 3,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο, καθώς ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη για το 2013 θα είναι ανάλογα με αυτά του 2012 (όταν είχαν μειωθεί).

Η Deutsche Boerse, όμως, σημείωσε άλμα 5,6%, εν μέσω σεναρίων που θέλουν την  CME να την έχει προσεγγίσει, με στόχο τη διενέργεια διαπραγματεύσεων για συγχώνευση.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχωρεί κατά 0,38%, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,25% και ο Nasdaq χάνει 0,08%.

Exit mobile version