search icon

Οικονομία

Δίχως τάση η αγορά περιμένει το “ρολάρισμα” με αλλαγές πακέτων

Η αγορά περιφέρεται πέριξ των 1275- 1280 μονάδων – επίπεδα είναι κρίσιμα από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, καθώς αν ξεπεραστούν το ΧΑ εισέρχεται σε ένα μακροχρόνια ανοδικό κανάλι.

Του Δημήτρη Παφίλα
   
Δεν υπάρχει τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η αγορά περιφέρεται πέριξ των 1275- 1280 μονάδων – επίπεδα τα οποία είναι κρίσιμα  από πλευράς τεχνικής ανάλυσης καθώς αν  ξεπεραστούν τότε το ελληνικό χρηματιστήριο εισέρχεται σε ένα μακροχρόνια ανοδικό κανάλι. Η ανυπαρξία , όμως,  της τάσης  και οι ισχνοί τζίροι ( χθες έγιναν πακέτα 10 εκατ. μετοχών σε συνολικές συναλλαγές 70, 6 εκατ. ευρώ συνδέονται με την αβεβαιότητα που έχουν οι ξένοι επενδυτές σε ότι αφορά τις τράπεζες και την αύξηση κεφαλαίου της Εurobank.

Την ερχόμενη Παρασκευή, είναι η λήξη των παραγώγων και σύμφωνα με τις ενδείξεις τα συμβόλαια θα “ρολαριστούν”. Μέχρι χθες, συνολικά, στα παράγωγα υπήρχαν 564.000 ανοικτές θέσεις με 53.994 ανοικτές θέσεις σε συμβόλαια δεικτών και 165.000 θέσεις σε συμβόλαια repos και 334 χιλιάδες σε συμβόλαια repos.            

(σ. σ. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τις 7 Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι συνεννοήσεις με την Τροϊκα, ωστόσο ανώτατα στελέχη της τράπεζας και του Δ.Σ. δηλώνουν έτοιμοι εφόσον κατατεθεί ο νόμος).                   
    
Αλλαγές πακέτων από Hedge Funds σε νέους  παίκτες  

Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν Hedge Funds τα οποία είχαν τοποθετηθεί στην αγορά το Μάιο- Ιούνιο του 2012 ( 492 μονάδες ) και τώρα εξέρχονται με κέρδη, ενώ από την άλλη πλευρά πραγματοποιούνται τοποθετήσεις από funds αναδυόμενων αγορών ( κυρίως αμερικανικά funds) .
                        
Το αν τοποθετούνται σωστά θα το δείξει η… “νεκροψία” καθώς και στο παρελθόν είχαν σημειωθεί αλλαγές πακέτων μετοχών και τοποθετήσεις στα υψηλά, και η πράξη έδειξε ότι έγινε σωστά. Οι ξένοι, όπως αναφέρει χρηματιστής “Δεν σημαίνει ότι κάνουν τα πάντα σωστά.  Έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν λάθη όταν αγοράζουν μετοχές σε υψηλές τιμές”

Όλα τα παραπάνω, όμως, επιδέχονται και δεύτερης ανάγνωσης καθώς αμερικανικά funds ήδη έχουν αγοράσει ελληνικές τραπεζικές μετοχές κι άλλες εισηγμένες ( ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Τιτάν κλπ ). Και οι τοποθετήσεις αναμένονται να γίνουν πιο επιθετικές από το δεύτερο εξάμηνο του έτους – όταν θα έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί με το θέμα της λύσης του χρέους.                           

Πακέτο της Τράπεζας Πειραιώς 1,34 εκατ. τεμαχίων  αγόρασε η Bank of America  – Ποια πακέτα έγιναν   

Στα χθεσινά πακέτα ξεχώρισε η μετοχή της Πειραιώς με πακέτο 1,34 εκατ. μετοχών στην τιμή των 1,93 ευρώ – όταν το πρόσφατο υψηλό της μετοχής ήταν τα 2,01 ευρώ.

To πακέτο των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς απέκτησε σύμφωνα με πληροφορίες η Bank Of America , προφανώς για λογαριασμό πελάτη  της. Πακέτα όμως έγιναν στην Jumbo μετά το προχθεσινό μεγάλο πακέτο. Ειδικότερα, στην Jumbo πραγματοποιήθηκαν 3 πακέτα 90 χιλιάδες – 90 χιλιάδες – 20 χιλιάδες, 26 χιλιάδες  και 25 χιλιάδες στην τιμή των 14 ευρώ.

Επίσης 103 χιλιάδες μετοχές του ΟΤΕ άλλαξαν “χέρια” στα 12,15 ευρώ, ενώ έγινε ακόμη ένα πακέτο 30 χιλιάδες στα 12,32 ευρώ. Πακέτο 40 χιλιάδων  έγινε στα Ελληνικά Πετρέλαια στα 7,18 ευρώ.  Δυο πακέτα επίσης έγιναν στα 24,78 ευρώ για την  Folli – Follie. 50 χιλιάδες μετοχές του Τιτάνα άλλαξαν “χέρια” στα 23,63 ευρώ- μετοχή για την οποία δόθηκε νέα τιμή -στόχος τα 25 ευρώ                                      

 

Exit mobile version