search icon

Οικονομία

Κούρεμα καταθέσεων ξένων υπηκόων στο τραπέζι για το πακέτο βοήθειας της Κύπρου

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέσα στις τέσσερις προϋποθέσεις που θα αποδεχθεί ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, περιλαμβάνεται το "κούρεμα" καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες, ξένων υπηκόων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέσα στις τέσσερις προϋποθέσεις που θα αποδεχθεί ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, περιλαμβάνεται το “κούρεμα” καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες, ξένων υπηκόων.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει τα όσα άφησε ανοιχτά ο Benoit Coeure, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, ο οποίος νωρίτερα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να “κουρευτούν” οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ των κυπριακών τραπεζών.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εκροές της τάξης του 1 δισ. στις κυπριακές τράπεζες και όπως φαίνεται δεν ειναι απίθανο να ανοίξει θέμα που αφορά στις καταθέσεις Ρώσων.

Στο ίδιο μήκος κύματος εξάλλου, όπως φαίνεται, ο Κύπριος πρόεδρος θα αποδεχτεί και την ανάθεση σε ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία της έρευνας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα θα αποδεχθεί σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και την αύξηση του εταιρικού φόρου, με την προϋπόθεση να μην ζητηθεί από την τρόικα πρόσθετη λιτότητα στο πακέτο των μέτρων.

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο, που ορκίζεται την Παρασκευή, συμμετέχουν γνωστοί παράγοντες του οικονομικού χώρου με τον νομπελίστα καθηγητή του LSE,  Χριστόφορο Πισσαρίδη, να τίθεται επικεφαλής επιτροπής για παροχή τεχνογνωσίας στην κυπριακή κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο κ. Πισσαρίδης που είχε παρέμβει με ομιλίες αλλά και συνεντεύξεις στο ελληνικό ζήτημα, ιδιαίτερα το 2011, έχει επισημάνει τον τελευταίο καιρό ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι διαφανές και παρέχει στους  Ευρωπαίους επόπτες, ό,τι στοιχείο του ζητηθεί.

Στο υπουργείο Οικονομικών εισέρχεται ο Μιχάλης Σαρρή, ο οποίος  και ανέλαβε την προεδρία της Λαϊκής όταν η πρώην Marfin περιήλθε στον έλεγχο του κυπριακού κράτους.

Αναλυτικότερα, η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου:

Υπουργός Εξωτερικών: Ιωάννης Κασουλίδης
Υπουργός Οικονομικών: Μιχάλης Σαρρή
Υπουργός Εσωτερικών: Σωκράτης Χάσικος
Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού: Γιώργος Λακοτρύπης
Υπουργός Άμυνας: Φώτης Φωτίου
Υπουργός Παιδείας: Κυριάκος Κενεβέζος
Υπουργός Δικαιοσύνης: Ιωνάς Νικολάου
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Χάρης Γεωργιάδης
Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων: Τάσος Μητσόπουλος
Υπουργός Υγείας: Πέτρος Πετρίδης (ιατρικός διευθυντής Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας)
Υπουργός Γεωργίας: Νίκος Κουγιάλης
Επίτροπος Προεδρίας: Καίτη Κληρίδου

Υφυπουργός παρά τω Προέδρω: Κωνσταντίνος Πετρίδης (νυν διευθυντής Γραφείου Νίκου Αναστασιάδη στον ΔΗΣΥ)

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Χρήστος Στυλιανίδης

Exit mobile version