search icon

Οικονομία

ΤτΕ: Στα 6,38 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών – Όλη η έκθεση

Στα 6,38 δισ. ευρώ οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τα stress tests της ΤτΕ.

Στα 262 εκατ. ευρώ οι ανάγκες της Alpha, 2,945 δισ. ευρώ της Eurobank, 2,183 δισ. ευρώ της Εθνικής και 425 εκατ. της Τρ. Πειραιώς. 

Επιπλέον κεφάλαια 6,38 δισ. ευρώ χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ενδυναμώσουν τα ίδιά τους κεφάλαια. Οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν τα σχέδιά τους για την αντιμέτωπιση των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν έως τα μέσα Απριλίου. Όπως αναφέρει, η Τράπεζα της Ελλάδος τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να υλοποιηθούν στο συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα.

Οι μικρότερες ανάγκες προσδιορίστηκαν για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς και ήδη η διοίκηση του ομίλου Σάλλα ανακοίνωσε την έκδοση ομολογιακού δανείου, αν και το ποσό των 425 εκατ. ευρώ θεωρείται μικρό για το μέγεθος της τράπεζας.

Οι μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες προσδιορίζονται για τη Eurobank, κοντά στα 3 δισ. ευρώ και για την Εθνική στα 2,2 δισ. ευρώ.

Το θέμα που προκύπτει είναι το τι θα γίνει κυρίως με την Εθνική, καθώς ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί πόσο χρονικό διάστημα έχει μπροστά της η διοίκηση Τουρκολιά για να βρει το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της Eurobank, εάν ψηφιστεί το περίφημο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τότε έχει συμφωνήσει με τρία μεγάλα funds του εξωτερικού να καλύψουν το ποσό των 3 δισ. ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει στο έγγραφό της πως θεωρεί ότι, μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα οικονομικής αβεβαιότητας, οι εκτιμηθείσες κεφαλαιακές ανάγκες καλύπτονται για το χρονικό ορίζοντα της άσκησης από αποθέματα ασφαλείας που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην άσκηση και ενέργειες περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών (π.χ. τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, την πώληση στοιχείων ενεργητικού, τις ενέργειες διαχείρισης λοιπών υποχρεώσεων, κ.λπ.), καθώς και από τα κονδύλια του ΤΧΣ που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Οι παραδοχές των stress tests

Για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ακολουθήθηκαν δύο σενάρια, που αφορούσαν την εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών μεταβλητών και τα οποία αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή/την ΕΚΤ/το ΔΝΤ.

Το Βασικό Σενάριο αντανακλά τις μακροοικονομικές προβολές που συμπεριλήφθηκαν στην Τέταρτη Επισκόπηση του ΔΝΤ του Ιουλίου 2013, ώστε να διασφαλίζεται η συνέπεια με το πλαίσιο και τους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής.

Το Δυσμενές Σενάριο αναπτύχθηκε κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή/την ΕΚΤ/το ΔΝΤ. Εκ κατασκευής, το Δυσμενές Σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η ανάκαμψη καθυστερεί περισσότερο και, όταν τελικά έρχεται, είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν, αντανακλά την ανάγκη να είναι αυστηρό, αλλά ευλογοφανές: Η παραδοχή για σωρευτική μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 26% την περίοδο 2008-2015 είναι από τις υψηλότερες για χώρες που έχουν βιώσει κρίση (συγκριτικά αναφέρεται ότι η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης ήταν περίπου 29%).

Η παραδοχή για τη μείωση του πραγματικού ΑΕΠ είναι τόσο αυστηρή ώστε το επίπεδο του ΑΕΠ του 2012 (που ήδη αποτελεί το πέμπτο έτος της ύφεσης) να ανακτάται μόλις το 2020.

Οι στόχοι για τους δείκτες κεφαλαίων

Όπως αναφέρει η ΤτΕ, σκοπός της άσκησης ήταν να γίνει μια συντηρητική εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών όλων των εμπορικών τραπεζών σε ενοποιημένη βάση, έτσι ώστε να πληρούνται τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων την περίοδο Ιουνίου 2013- Δεκεμβρίου 2016, δηλαδή:
* στόχος για τον Δείκτη Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio – CT1 ratio) 8% στο Βασικό Σενάριο,
* στόχος για τον Δείκτη Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (CT1 ratio) 5,5% στο Δυσμενές Σενάριο.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας προσδιορίστηκαν με αναφορά στο Βασικό Σενάριο, όπως αντίστοιχα προβλέπεται να γίνει και στην ευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που θα διενεργήσει η ΕΒΑ το 2014. Το Δυσμενές Σενάριο θα ληφθεί υπόψη σε μελλοντικά σχέδια που θα αφορούν τον καθορισμό των κατάλληλων αποθεμάτων ασφαλείας.

Exit mobile version