Στην Σοφία Νέτα
«Οι περικοπές στο χώρο της υγείας με πτώση των δημόσιων δαπανών κάτω του 6% του ΑΕΠ, έχει δημιουργήσει προβλήματα στο χώρο της υγείας, με αποτέλεσμα την οριακή λειτουργία του Συστήματος Υγείας σε όλα τα επίπεδα. Οι απολύσεις του προσωπικού στο χώρο της Π.Φ.Υ. και η αποδόμηση των Δημόσιων Δομών, μπορεί να συντελούν στην εξοικονόμηση δαπανών, αλλά από την άλλη πλευρά δημιουργούν προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών στο Σύστημα Υγείας, αλλά και στην επιβάρυνσή τους για γιατρό, φάρμακα και εξετάσεις».
Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος του πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος στο newmoney.gr, τονίζοντας ότι «οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία, τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό, οδηγούν αφενός μεν τους λειτουργούς της υγείας σε μία κοπιώδη υπερπροσπάθεια για τη διατήρηση ενός επιπέδου περίθαλψης που να στέκεται με αξιοπρέπεια, αφετέρου δε σε ταλαιπωρία ασθενών, αλλά και επιβαρύνσεις.
Ο ΕΟΠΥΥ με την αδυναμία πληρωμών και τις καθυστερήσεις του, έχει οδηγήσει σε καχεξία τα ιδιωτικά ιατρεία και τις ιδιωτικές ιατρικές επιχειρήσεις υγείας, με αποτέλεσμα την αβεβαιότητα και την έλλειψη προοπτικής κάθε παραγωγικής διαδικασίας».
-Υπάρχει κάποια ελπιδοφόρα για τον ιατρικό κόσμο της χώρας εξέλιξη σχετικά με την απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ;
-Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ αλλά και όλων των οφειλόμενων από το 2010 μέχρι σήμερα, θα δώσει ανάσα στη λειτουργία των ιδιωτικών φορέων (ιατρείων, εργαστηρίων κ.λπ.) και αποτελεί πράγματι ελπιδοφόρο γεγονός ότι μεικτή επιτροπή από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργείο Υγείας (με απόφαση του Υπουργού), θα προχωρήσει στην επιτάχυνση της διεκπεραίωσης όλων των διαδικασιών που απαιτούνται, προκειμένου να εξοφληθούν το ταχύτερο δυνατό οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας.
-Ο Υπουργός Υγείας θεωρεί ότι η υπέρβαση στη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη οφείλεται στην αναστολή του μέτρου του πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ποια είναι η άποψή σας;
-Η φαρμακευτική δαπάνη έχει υπολογισθεί στον προϋπολογισμό 2014 (1,9 δισ. ευρώ), πολύ κάτω των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού. Ο στόχος για φαρμακευτική δαπάνη το 2014 κατά κεφαλή 180 ευρώ, είναι πολύ κάτω του μέσου όρου των χωρών της ζώνης του ευρώ (320 ευρώ) κατά κεφαλή.
Το πλαφόν συνταγογράφησης προκαλεί εμπόδια στην ιατρική λειτουργία και στη πρόσβαση των ασθενών σε φαρμακευτική περίθαλψη, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να καταβάλλουν μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης μόνοι τους.
Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι εξορθολογισμού των δαπανών, μέσα από ηλεκτρονική on line παρακολούθηση και συνταγογραφικές οδηγίες, μέσα από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα προκειμένου, να μην υπάρχει ούτε το ελάχιστο φαινόμενο προκλητής ζήτησης.
-Αναγνωρίζετε ως έγκυρους ή απορρίπτετε τις αιτιάσεις του Υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την υπέρβαση η οποία σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο στη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη;
-Η υπέρβαση τον Απρίλιο στη φαρμακευτική δαπάνη, θα πρέπει να ελεγχθεί σε πραγματικά δεδομένα αναγκών και εποχικότητας και γι’αυτό είναι απαραίτητο να φροντίσουμε όλοι με τρόπους και κανόνες που δεν επιδέχονται αμφισβητήσεις, να επαναφέρουμε το μέτρο και την ορθότητα, αλλά και να αξιολογήσουμε τις ανάγκες με βάση τα αντικειμενικά στοιχεία της οποιασδήποτε υπέρβασης.
-Πόσο σημαντικός είναι ο εκσυγχρονισμός της ιατρικής νομοθεσίας της χώρας μας και ποια τα οφέλη;
-Ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής νομοθεσίας της χώρας μας με τη διαμόρφωση, σύμφωνα με τη σημερινή πραγματικότητα, αλλά και τα διεθνή πρότυπα είναι σημαντικός, προκειμένου ο Π.Ι.Σ. αλλά και οι Ιατρικοί Σύλλογοι, να αποκτήσουν τις δυνατότητες των οποιονδήποτε παρεμβάσεων, οι οποίες θα είναι όμως στη κατεύθυνση της προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και της ευπρεπούς λειτουργίας του ιατρικού σώματος.
-Ποιες είναι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον Π.Ι.Σ. κατά τη διάρκεια της θητείας σας;
-Με ταχύ ρυθμό προωθείται οργανωτική ανασυγκρότηση του Π.Ι.Σ., η οποία έχει ως σκοπό να αναδείξει τον Εθνικό Υγειονομικό φορέα της χώρας, ως κύριο θεσμικό παράγοντα στα θέματα υγείας. Παρά τις οποιεσδήποτε διαφωνίες σε χειρισμό ζητημάτων υγείας, έχουμε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Κυβέρνηση, τα κόμματα και τους φορείς, προκειμένου όχι μόνο να καταστούμε ωφέλιμοι απέναντι στις απαιτήσεις της υγείας στη χώρας μας, αλλά και αποτελεσματικοί, προκειμένου να παρέχονται στους έλληνες πολίτες και όχι μόνο, οι υγειονομικές φροντίδες που έχουν ανάγκη.
Η στενή συνεργασία μας με όλους τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και με τις Ευρωπαϊκές Οργανώσεις αποτελούν γεγονός πλέον για τον Πανελλήνιο, προσπαθούμε να διευρύνουμε και την επικοινωνία μας σε όλα τα επίπεδα, όπως με εκπαιδευτικά ιδρύματα, ιατρικές εταιρείες, επαγγελματικές ιατρικές ενώσεις, προκειμένου οι θέσεις του ιατρικού κόσμου να ευρίσκονται σε συντονισμό και σε σύγχρονη προοπτική.
Η χορήγηση της βεβαίωσης άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και του τίτλου της ιατρικής ειδικότητας από τον Π.Ι.Σ, η οποία θα αρχίσει από 1.9.2014 (μεταφερόμενης της αρμοδιότητας από τις περιφέρειες της χώρας), θα δώσουν νέα δυναμική, αλλά και προοπτική στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Η συνεργασία του Π.Ι.Σ. επίσης με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για επικοινωνία των απόψεών του, ευρίσκεται σε ένα πολύ καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, προκειμένου όχι μόνο η Πολιτεία, αλλά και η κοινωνία να ενημερώνεται για τις απόψεις του εθνικού συλλόγου των ιατρών.