search icon

Οικονομία

Γιατί η υποβάθμιση της Ελλάδας σε αναδυόμενη αγορά μπορεί να δώσει “φτερά’ στο ΧΑ

Ανάλυση ειδικών που δημοσιεύει το Reuters υπογραμμίζει ότι μία υποβάθμιση μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για μετοχές

Μία υποβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε αναδυόμενη στους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για τις ελληνικές μετοχές, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύει σήμερα το Reuters και φιλοξενεί εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών.

“Εάν η MSCI υποβαθμίσει την Ελλάδα, τότε θα ήμουν πολύ ευτυχισμένος”, δηλώνει ο Maarten-Jan Bakkum, στρατηγικός αναλυτής της ING Investment Management που διαχειρίζεται 3 δισ δολ. σε μετοχές αναδυόμενων αγορών. “Είναι μία χώρα που έπεσε στη δίνη της κρίσης και τώρα δείχνει σημάδια ανάκαμψης”, προσθέτει.

Σύμφωνα με το Reuters, η αναβάθμιση στους δείκτες MSCI πριν από 12 χρόνια στην πραγματικότητα κόστισε στους επενδυτές στο ΧΑ αφού το μερίδιο του ΧΑ στο δείκτη των ανεπτυγμένων αγορών ήταν μόλις 0,13% από 5% που ήταν το αντίστοιχο μερίδιο στο δείκτη των αναδυόμενων αγορών.

Η Russell, η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε υποβάθμιση της χώρας στους διεθνείς δείκτες της, ανακοίνωσε ότι το μερίδιο βαρύτητας της Ελλάδας στο δείκτη των αναδυόμενων αγορών, αν και μικρό, θα είναι έξι φορές μεγαλύτερο απ’ το μερίδιο που είχε στον αντίστοιχο δείκτη των αναπτυγμένων αγορών.

Σύμφωνα με το Reuters οι επενδυτές σε αναδυόμενες αγορές μπορεί να επιλέξουν αγορές πολύ κοντά στο περιβάλλον τους απ’ ότι άγνωστες, σε αυτούς μιας και συνήθως επενδυτές προερχόμενοι από αναπτυγμένες αγορές που στοχεύουν σε αναδυόμενες προσπαθούν με δυσκολία να προσαρμοστούν στα δεδομένα τους.

Σήμερα μόνο λίγοι mainstream επενδυτές παρακολουθούν την Ελλάδα παρά την άνοδο της αγοράς, αφήνοντας περιθώριο σε ειδικούς στις αποκαλούμενες “μεθοριακές” αγορές όπως η Exotix.

Ο Γιώργος Ζώης επικεφαλής του desk της Exotix για Ελλάδα και Κύπρο, καλωσορίζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς. “Οι ελληνικές μετοχές μπορεί τυπικά να ανήκουν σε αναπτυγμένη αγορά όμως συμπεριφέρονται όπως οι αναδυόμενες”, λέει. “Οι επενδυτές που προσανατολίζονται στις αναδυόμενες αγορές θα ωθήσουν περισσότερα κεφάλαια στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη, υπογραμμίζοντας τις ποιοτικές διαφορές μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και της Ελλάδας. Έτσι σημειώνουν ότι η Ελλάδα είναι σχετικά πλούσια χώρα που το εισόδημα της υποχωρεί απ’ ότι μία φτωχή χώρα που έχει ανοδική πορεία. Επίσης έχει γηρασμένο πληθυσμό και η μεσαία τάξη, “αιχμή” της κατανάλωσης, περιορίζεται, δεν αυξάνεται, όπως συμβαίνει πχ με τις χώρες της Μ. Ανατολής και της Αφρικής!

“Η Ελλάδα δεν είναι αναδυόμενη αγορά, επειδή είναι υπερβολικά πλούσια και το χρηματοοικονομικό της σύστημα είναι αναπτυγμένο”, γράφει σε report του ο Jan Dehn, επικεφαλής ανάλυσης αναδυόμενων αγορών της Ashmore, που διαχειρίζεται 71 δισ δολ. “Η Ελλάδα απλά είναι ένα κακό στοίχημα”, γράφει.

Η MSCI αναμένεται να λάβει απόφαση τον Ιούνιο, ένα χρόνο δηλαδή αφού τοποθέτησε την Ελλάδα σε καθεστώς αναθεώρησης. Αργότερα, το Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει και η απόφαση της FTSE.  

Exit mobile version