του Κώστα Τσαούση
Ο Γιάννης Γεροντίδης δεν είναι καν 40 χρόνων -39 για την ακρίβεια του πράγματος- και ζει μόνιμα σε ένα καταπράσινο ορεινό χωριό του Ταΰγετου, το Καστόρειο, που απέχει 19 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη, την πρωτεύουσα της Λακωνίας.
Εκεί, στον τόπο του, όχι μόνο συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση -ο πατέρας του κατάφερε να δημιουργήσει και να εδραιώσει μία από τις πρώτες μονάδες παραγωγής πέστροφας στην Ελλάδα- αλλά προετοιμάζει με πολλή συνέπεια τα επόμενα βήματα της παραγωγικής επιχείρησης. Μάλιστα, όπως ο ίδιος μας ενημέρωσε σχετικά, στο τέλος του μήνα πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά δύο νέα προϊόντα -από το καλάθι της επόμενης γενιάς- που αξιοποιούν με δημιουργικό, συνδυαστικό τρόπο την πρώτη ύλη του ιχθυοτροφείου που βρίσκεται στις πηγές του Αγίου Μάμα: «Το φρέσκο ραβιόλι με καπνιστό σολομό και μυρωδικά καθώς και το φρέσκο ραβιόλι καπνιστής πέστροφας με μυρωδικά. Εχουν ήδη γίνει οι γευστικές δοκιμές με εντυπωσιακά σχόλια…».
Σήμερα, η επιχείρηση που διευθύνει ο κ. Γεροντίδης, ένας κατά ουσία αυτοδίδακτος παραγωγός, με τη συνδρομή των τριών γυναικών της οικογένειάς του, της μητέρας και των δύο αδελφών του, διαχειρίζεται πάνω από 10 διαφορετικές ετικέτες προϊόντων, με άξονα τα βασικά προϊόντα του ιχθυοτροφείου, δηλαδή την πέστροφα, τον σολομό και τον οξύρρυγχο.
Ολα αυτά συγκροτούν ένα ενδιαφέρον χαρτοφυλάκιο με απήχηση στην αγορά, που με τη σειρά του διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη μιας καθετοποιημένης επιχείρησης της ελληνικής περιφέρειας η οποία αγωνίζεται με συνέπεια και συνέχεια και με κύριο όπλο την καινοτομία σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας και της δράσης της. Παράλληλα, αποτελεί και ένα επιτυχημένο παράδειγμα μιας οικοτεχνίας με luxury προϊόντα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Και η αρχή της σημερινής ιστορίας είναι κάπου εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Τότε, ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, Γιάννη Γεροντίδη, Μιχάλης, μαζί με τον αδερφό του ξεκινούν στο Καστόρειο Λακωνίας μία από τις πρώτες μονάδες παραγωγής πέστροφας στην Ελλάδα. Κανείς από τα δύο αδέλφια δεν είχε προηγούμενη πείρα, ούτε η ενασχόλησή τους με το αντικείμενο είχε κάποια σχέση με σπουδές κ.λπ. Σε κάποια σεμινάρια συμμετείχαν και από εκεί και πέρα ρίχτηκαν στη δουλειά. Τα χρόνια που κύλησαν από το 1969, έτος ίδρυσης του ιχθυοτροφείου, έως και το 1985, έτος κατά το οποίο διαχώρησαν τις δραστηριότητές τους, ήταν παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια δημιουργικά και παραγωγικά.
Το 1985 ο πατέρας του Γιάννη αποφασίζει να κρατήσει μόνος του το ιχθυοτροφείο και να οργανώσει τα επόμενα βήματά του.
Συγκεκριμένα, διαπιστώνοντας πως το μέλλον μιας παραγωγικής μονάδας είναι η μεταποίηση και η τυποποίηση των προϊόντων που παράγει, δημιουργεί το δικό του καπνιστήριο και φέρνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ ένα από τα πρώτα ελληνικά γκουρμέ προϊόντα, την καπνιστή πέστροφα.
Δέκα χρόνια αργότερα, το 1995, ο αιφνίδιος θάνατος του Μιχάλη Γεροντίδη οδηγεί τον 19χρονο -τότε- γιο του να «κολυμπήσει σε αχαρτογράφητα ύδατα», παίρνοντας μεγάλο μερίδιο των ευθυνών της διοίκησης της επιχείρησης.
Η G-Fish, όπως είναι και η επίσημη, καθιερωμένη επωνυμία της από το 1998, καταφέρνει να γίνει υπόδειγμα επιχειρηματικότητας. Ο ίδιος αλλά και η μητέρα του Μαρία και οι δύο αδερφές του, Κατερίνα και Αρετή, αφοσιώνονται στην εξέλιξη μιας σειράς καινοτόμων προϊόντων που το καθένα έχει τον δικό του χαρακτήρα και όλα μαζί διευρύνουν τις επιλογές των καταναλωτών.
Σε αυτή τη διαδρομή των 40 και πλέον ετών υπάρχουν ορισμένες χρονολογίες-κλειδιά. Για παράδειγμα, το 2001 η G-Fish προχωρά στην εκτροφή του μοναδικού έως τώρα ελληνικού σολομού, ενώ από το 2005 στην γκάμα προστίθεται ο οξύρρυγχος και τρία χρόνια αργότερα το χαβιάρι σολομού.
«Τα προϊόντα που παράγω», επισημαίνει ο κ. Γεροντίδης, «είναι φτιαγμένα με φυσικούς τρόπους, βασισμένα σε δοκιμασμένες παραδοσιακές τεχνικές χωρίς να προστίθεται κανενός είδους χημικό ή συντηρητικό. Το κάπνισμα, το αλάτι, το ελαιόλαδο και η συσκευασία σε κενό αέρος είναι ικανά για να διατηρήσουν τα προϊόντα μας όσο χρειαστεί μέχρι να τα καταναλώσουμε».
Ο ίδιος πιστεύει ότι η επιχείρηση που διευθύνει «χάρη στην εμπειρία και τις γνώσεις μας, τις παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής, καθώς και τις καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες που προωθούμε και εφαρμόζουμε έχει κατακτήσει μια θέση στην αγορά».
Ο Γιάννης Γεροντίδης, ο σημερινός ιδιοκτήτης της καθετοποιημένης παραγωγικής μονάδας που έχει πίσω της σχεδόν μισό αιώνα ζωής και δραστηριότητας, υπερασπίζεται με πάθος τα προϊόντα του για την υψηλή διατροφική αξία τους. Η ποιότητά τους, όπως επισημαίνει, οφείλεται αφενός στο περιβάλλον, στις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης στα πεντακάθαρα πηγαία νερά του Αγίου Μάμα, στις τροφές και αφετέρου στον συνδυασμό της παράδοσης με την καινοτομία. Για παράδειγμα, χρησιμοποιεί την παραδοσιακή μέθοδο καπνίσματος με ξύλο οξιάς σε ένα περιβάλλον όπου εφαρμόζεται σύστημα διασφάλισης υγιεινής κατά ISO 22000 και τα προϊόντα συσκευάζονται σε κενό αέρος ώστε να μην είναι απαραίτητη η χρήση συντηρητικών.