search icon

Οικονομία

Paul Γομόπουλος: Γιατί η Ηines θα επενδύσει στην Ελλάδα

Υφιστάμενα ακίνητα που ενδεχομένως να απαιτούν επιπλέον επενδύσεις σε ανακαινίσεις ή αναπλάσεις αναζητεί ο αμερικανικός κολοσσός της Hines στην Ελλάδα

Της Στεφανίας Σούκη

Υφιστάμενα ακίνητα που ενδεχομένως να απαιτούν επιπλέον επενδύσεις σε ανακαινίσεις ή αναπλάσεις αναζητεί ο αμερικανικός κολοσσός της Hines στην Ελλάδα, που έχει εγκαταστήσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι γραφεία στην Αθήνα με επικεφαλής τον κ. Paul Γομόπουλο και  διαθέτει 500 εκατ. ευρώ ‘’ζεστά’’ κεφάλαια προς επένδυση στο ελληνικό real estate, σύμφωνα τουλάχιστον με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Ετσι –προφανώς- ο όμιλος, ο οποίος διαχειρίζεται διεθνώς αυτή την στιγμή κεφάλαια ύψους άνω των 50 δισ. δολαρίων θέλει να αποφύγει τον σκόπελο των μεγάλων καθυστερήσεων σε επίπεδο γραφειοκρατίας και αδειοδοτήσεων ειδικά όταν πρόκειται για νέα projects σε ‘’παρθένες’’ εκτάσεις ανά την Ελλάδα.

 «Η Ελλάδα είναι στο ραντάρ επενδυτών που αναζητούν ευκαιρίες αυτή την στιγμή», αναφέρει ο κ. Γομόπουλος, ο οποίος έδωσε το ‘’παρών’’ χθές στο συνέδριο της Prodexpo για τα ακίνητα. Ο ίδιος ο Paul Γομόπουλος, με σπουδές στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και στο Χάρβαρντ, είναι γενικός διευθυντής της Ηines Greece και υπεύθυνος για όλες τις δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα. Ξεκίνησε στον όμιλο, στα γραφεία του στο Λονδίνο, το 2006 και από το 2014 βρίσκεται στην Ελλάδα, ως υπεύθυνος για την ανάπτυξή του στη χώρα μας.

Η Hines, σύμφωνα με τον κ. Γομόπουλο, αναζητεί ευκαιρίες στη χώρα μας σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων (γραφεία, εμπορικά, ξενοδοχεία κ.τ.λ. κυρίως για έτοιμα ακίνητα. Ειδικά για τα ξενοδοχεία, τα οποία πάντως διεθνώς προσελκύουν ένα πολύ μικρό κομμάτι των επενδυτών (περί το 8%) ο κ. Γομόπουλος κάνει ιδιαίτερη αναφορά: «Στην Ελλάδα είναι αναγκαία η προσέλκυση επενδυτών στον ξενοδοχειακό τομέα για την ανάπλαση παλιών ξενοδοχείων και αναβάθμιση των αστεριών από 4 σε 5. Το 2014 η τουριστική σεζόν ήταν υγιής, δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Το πρόβλημα με τα ξενοδοχεία που είναι προς πώληση στην Ελλάδα είναι η διαφορά αγοραστών- ιδιοκτητών στις αποτιμήσεις, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες ζητούν τη μελλοντική υπεραξία και όχι την πραγματική αξία, την ίδια στιγμή που το παραγόμενο εισόδημα από αυτή την κατηγορία των ακινήτων δεν είναι απολύτως μετρήσιμο και προβλέψιμο».

Το ατού πάντως συνολικά του ελληνικού real estate είναι, κατά τον κ. Γομόπουλο, το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα στις πιο ανεπτυγμένες αγορές της δυτικής Ευρώπης έχει αρχίσει και γίνεται πολύ ακριβό. «Για να αυξηθούν ωστόσο οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων θα πρέπει να κινηθεί η αγορά και να γίνουν περισσότερες αγοραπωλησίες, ικανές να δημιουργήσουν ένα θετικό momentum. Kι αυτό, γιατί οι επενδυτές ελκύονται περισσότερο από αγορές, όπου άλλοι επενδυτές δε διστάζουν να επενδύσουν τα λεφτά τους».

Στα αρνητικά της ελληνικής αγοράς ακινήτων, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γομόπουλο, «Αυτό που παρατηρούμε τώρα είναι ότι το οικονομικό ρίσκο έχει σαφώς μειωθεί αλλά έχει αυξηθεί το πολιτικό. Επιπλέον, το εγχώριο real estate είναι μία μικρή αγορά για τους διεθνείς επενδυτές, με τις προβλεπόμενες άμεσες επενδύσεις για εφέτος να προβλέπονται στα επίπεδα- ρεκορ του 1 δις. ευρώ, την ίδια στιγμή που το σύνολο της αγοράς διεθνώς αντιστοιχεί σε 563 δις. δολάρια. Οι διεθνείς επενδυτές λοιπόν προτιμούν να αναζητούν deals μεγάλου μεγέθους – και δεν προσφέρεται η Ελλάδα για τέτοιου είδους συμφωνίες».

Τα projects της Hines στην Ελλάδα

Το όνομα του αμερικανικού κολοσσού πάντως στην Ελλάδα έχει ακουσθεί ως ενδιαφερόμενου για σημαντικές επενδύσεις, όπως στις περιπτώσεις για το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς του ομίλου Στέγγου στη Χαλκιδική, για το mall του ομίλου Βωβού αλλά και για την εισηγμένη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, την Trastor ΑΕΕΑΠ, ωστόσο από την πλευρά του, ο ίδιος ο όμιλος τηρεί σιγήν ιχθύος για τα επόμενα βήματά του.   
Η Hines ιδρύθηκε το 1957 από τον Gerald D. Hines,  έχει την έδρα του  στο Χιούστον και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη διαχείριση ακινήτων διεθνώς με 115 γραφεία σε 18 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία που ελέγχει ξεπερνούν τα 28,2 δισ. δολάρια. Μόνο στην Ευρώπη τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση από τη Hines είναι λίγο χαμηλότερα των 10 δισ. δολαρίων, με επενδύσεις σε μεγάλα οικιστικά έργα στο Βερολίνο και το Μιλάνο, πύργους γραφείων στο Παρίσι και το Λονδίνο, εμπορικούς και αποθηκευτικούς χώρους στη Βαρσοβία και τη Μόσχα.  Γερμανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία είναι οι ισχυρότερες αγορές για την Hines, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία ανήκουν στις περιφερειακές αγορές.

Exit mobile version