search icon

Οικονομία

Γιάννης Βαρουφάκης: “Να αφελληνιστούν οι τράπεζες”

"Το δίλημμα είναι αμείλικτο: Είτε βγαίνουμε από το ευρώ και εθνικοποιούνται οι τράπεζες είτε μένουμε στο ευρώ και οι τράπεζές μας αφελληνίζονται ώστε να μην αφελληνιστεί η Ελλάδα"! 

Τη θέση να αφελληνιστούν οι τράπεζες ώστε να μην αφελληνιστεί η Ελλάδα εκφράζει ο καθηγητής Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε σημερινό του άρθρο στο protagon.gr υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. “Η εναλλακτική είναι να βγούμε απ’ το ευρώ και αμέσως να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες”, κάτι όμως που ο καθηγητής δεν υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη η πρόσφατη εξέλιξη με την ακύρωση της αλόγιστης συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Eurobank “επανέφερε στο προσκήνιο την υστερική, και παράλογη, ταύτιση των συμφερόντων των τραπεζιτών μας με το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας. Έχω ήδη εκφράσει τη συμπαράστασή μου στην… τρόικα που πολύ σωστά έθεσε τέλος σε αυτή τη συγχώνευση”.

Όπως σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης: “η παραμονή μας στο ευρώ παραμένει απαραίτητη. Για να παύσει όμως η συνεχής απειλή μιας εκπαραθύρωσης, ή ενός «ατυχήματος», είναι αναγκαία (αν και όχι ικανή) συνθήκη ο αφελληνισμός των «ελληνικών» τραπεζών. Η μόνη βιώσιμη λύση είναι οι τράπεζες να αφελληνιστούν την ώρα που εξευρωπαΐζονται περνώντας στην ιδιοκτησία του ESM και την εποπτεία της ΕΚΤ, αφήνοντας εκτός νυμφώνος τη διαπλοκή Ελλήνων πολιτικών και Ελλήνων τραπεζιτών. Μπορεί η Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, να μην είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Όμως, θα ακούσει προσεκτικά και με συμπάθεια αυτή την πρόταση. Όσο για το ΔΝΤ, θα συνηγορήσει. Μένει να την προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Κάτι που θα πράξει μόνο αν βάλει το εθνικό συμφέρον πάνω από την αξία που έχει για τα μέλη της η εξάρτηση από πτωχευμένους τραπεζίτες που απαιτούν να μπουν τα δικά τους συμφέροντα πάνω από εκείνα της κοινωνίας”.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο protagon.gr πατώντας εδώ  

Exit mobile version