search icon

Οικονομία

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την επόμενη δόση

Η Ελλάδα δεν έχει πετύχει ή εφαρμόσει μέχρι σήμερα όσα επιβάλλονται από την συμφωνία με τους δανειστές της, λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Τη στιγμή που ανώτατος αξιωματούχος κάνει λόγο με δηλώσεις του στο Reuters για κλείσιμο της συμφωνίας της τρόικας με την Αθήνα, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, σε δηλώσεις του μετά το Ecofin υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει ακόμα όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις .

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η Ελλάδα δεν έχει πετύχει ή εφαρμόσει μέχρι σήμερα όσα επιβάλλονται από την συμφωνία με τους δανειστές της, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας από την τρόικα. Δεν υπάρχει κάποια τέτοια απόφαση από το Eurogroup, είπε.

Αντίθετα, σημείωσε ότι για την Κύπρο εγκρίθηκε η έκθεση της τρόικας που μεταξύ άλλων προβλέπει πως το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2020 θα διαμορφωθεί στο 104% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο κρίνεται βιώσιμο.

Σε ότι αφορά την τραπεζική κρίση, μετά τις δηλώσεις του Μισέλ Μπαρνιέ ότι οι μέτοχοι, οι επενδυτές αλλά και οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ θα διασώζουν από το 2015 τις τράπεζες, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι “θα πρέπει πρώτα η ίδια η χώρα όπου έχει την έδρα της οποιαδήποτε τράπεζα που αντιμετωπίζει δυσκολίες να παρέχει ρευστότητα στο ίδρυμα, πριν είναι δυνατή οποιαδήποτε απευθείας βοήθεια από τον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης”.

«Η εμπλεκόμενη χώρα θα πρέπει να καταβάλει ένα συγκεκριμένο ύψος της ανακεφαλαιοποίησης πριν είναι δυνατή η έλευση των κεφαλαίων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», είπε στους δημοσιγράφους ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε στο Δουβλίνο, μετά την Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, όπως αναφέρει το Reuters.

Exit mobile version