search icon

Οικονομία

Η παράταση στις αυξήσεις κεφαλαίων δίνει πνοή στο ΧΑ

Η περίπτωση οι τρεις συστημικές τράπεζες να μην συμπέσουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου  δίνει τον απαιτούμενο «αέρα» στην  αγορά.

Του Δημήτρη Παφίλα

Η περίπτωση οι τρεις συστημικές τράπεζες να μην συμπέσουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου -με τη χορήγηση παράτασης- δίνει τον απαιτούμενο «αέρα» στην  αγορά. Το χρηματιστήριο προεξοφλεί ανοδικά αυτή την οπτική.

Θετικά επιδρούν και τα σχέδια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία με επαναφορά του πλαφόν στο τέλος ΑΠΕ.

Η οικονομία και η επείγουσα ανάκαμψη που χρειάζεται δεν θα γίνει αν ανοίξουν οι τράπεζες τα ταμεία τους για τις υφιστάμενες εταιρείες, αλλά αν χρηματοδοτήσουν νέες καινοτόμες  επιχειρήσεις. Η ανάκαμψη επίσης θα έλθει πιο γρήγορα  αν πραγματοποιηθούν άμεσες ξένες επενδύσεις. Κι αυτό δεν μπορεί να  γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη. Άλλωστε μέσα σ’ ένα  θετικότερο οικονομικό περιβάλλον οι τράπεζες θα μπορέσουν να προσελκύσουν πιο εύκολα κεφάλαια.

Θετικό κλείσιμο

Έτσι, με τις πληροφορίες για παράταση στις αυξήσεις κεφαλαίου, οι τράπεζες οδήγησαν την άνοδο αρχικά έως και 2%. Στο κλείσιμο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 952,78 σημειώνοντας οριακά κέρδη 0,18%.

Με κέρδη 6,90% η Τράπεζα Πειραιώς (δηλώσεις ότι θα μείνει ιδιωτική), η Alpha Bank με 3,13%. Με άνοδο 3,78% ο ΟΤΕ και 2,51% η ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, στον 25αρη η Τέρνα Ενεργειακή έχασε 3,11%, η Ιντραλοτ 2,40% η Jumbo 1,93%, η Motor Oil με 1,16%. Στα 47,2 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

 

Exit mobile version