search icon

Οικονομία

Γ. Στουρνάρας: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014

Ο Γ. Στουρνάρας είπε πως για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, προβλέπουν, έστω και μικρό θετικό πρόσημο, μπροστά από τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

 

Ανάπτυξη με μικρό θετικό πρόσημο «βλέπει» για το 2014 ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης  Στουρνάρας.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικόσταθμό Alpha, ο κ. Στουρνάρας είπε πως για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, προβλέπουν, έστω και μικρό θετικό πρόσημο, μπροστά από τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τον φόρο ακινήτων ο υπουργός δήλωσε ότι φέτος θα εισπραχθεί μειωμένος κατά 15% μέσω της ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι «από του χρόνου θα έχουμε έναν νέο ενιαίο φόρο, που δεν θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ».

Τόνισε πως η πολιτική της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής είναι να μειώνει φορολογικούς συντελεστές, για δε τον ΦΠΑ στην εστίαση ανέφερε ότι «αν και στο επόμενο τρίμηνο, δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο, έχουμε ουσιαστικό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό -όπως είχαμε στο πρώτο τρίμηνο- τότε τα επιχειρήματά μας θα γίνουν πιο ισχυρά για να αρχίσουμε να μειώνουμε φόρους».

Σημείωσε ότι ο δρόμος είναι δύσβατος, αλλά επισήμανε ότι «φαίνεται πως η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε τώρα είναι πώς να συνδυάζουμε την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή με την ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει κλάδους που μπορούν να γίνουν πρωταθλητές της ανάπτυξης, να τραβήξουν το «κάρο» της ανάπτυξης. Αρχίζουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι».

Όσον αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα αποχωρήσουν οι υπάλληλοι που δεν αξιολογούνται θετικά και στη θέση τους θα προσληφθούν ισάριθμοι νέοι από την αγορά.

Ωστόσο, όπως τόνισε, «δεν είναι μόνον αυτό».

«Γενικότερα μας ενδιαφέρει η αναβάθμιση της ποιότητας. Το Δημόσιο έχει πολύ καλά στελέχη στο ηλικιακό εύρος από 32-42 έτη. Μαζί με τον κ. Μανιτάκη θα προσπαθήσουμε να περάσουμε διάταξη που θα επιτρέπει την αξιοποίηση αυτών των πολύ ικανών στελεχών, των νέων παιδιών με τις καλές σπουδές και την επαρκή εμπειρία» είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Εάν μπορέσουμε να τους προωθήσουμε σε κορυφαίες θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση θα δείτε ένα Δημόσιο πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε σήμερα».

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπ.Οικονομικών

Εντωμεταξύ, συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε ο υπουργός των Οικονομικών το πρωί της Δευτέρας, εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που θεωρείται προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Ο κ. Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τον κ. Σαμαρά, είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να έχει ψηφιστεί το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα μέτρα μέχρι την Κυριακή και σημείωσε ότι θα προηγηθεί συνεννόηση με τους κυβερνητικούς εταίρους.

Ερωτηθείς αν η δόση των 8,8 δισ.ευρώ (που περιλαμβάνει τα 2,8 δισ. και την μεγάλη δόση των 6 δισ. ευρώ) θα εγκριθεί από το EuroWorking Group της Μεγάλης Δευτέρας (29 Απριλίου), ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Δε νομίζω».

Συνεργάτες του κ. Στουρνάρα διευκρίνιζαν αργότερα ότι ο υπουργός Οικονομικών εννοούσε ότι το EuroWorking Group της επόμενης Δευτέρας δεν αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση των 6 δισ.ευρώ, απόφαση που θα ληφθεί στο Eurogroup της 13ης Μαϊου.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε: «Πιστευω ότι θα είμαστε έτοιμοι ως τις 13 Μαϊου», ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα.

Την Μεγάλη Δευτέρα, όπως εξηγούν συνεργάτες του κ. Στουρνάρα, αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.ευρώ.

Exit mobile version