search icon

Οικονομία

Ακρίβεια στην Ευρώπη: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τις πιο χαμηλές αυξήσεις στα τρόφιμα (πίνακας)

O πληθωρισμός στα τρόφιμα για τον Αύγουστο του 2025 έφτασε στο 2,6%, έναντι 3,9% που καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα παρουσιάζει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού στα τρόφιμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που οι αυξήσεις στις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων όπως τα φρούτα και το βοδινό κρέας επιβαρύνουν σημαντικά το οικογενειακό καλάθι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία ανέλυσε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Καταναλωτών (ΙΕΛΚΑ), ο πληθωρισμός στα τρόφιμα για τον Αύγουστο του 2025 έφτασε στο 2,6%, έναντι 3,9% που καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.

Η χώρα μας κατατάσσεται στην τέταρτη θέση με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ένωση, με την Κύπρο να σημειώνει αποπληθωρισμό -2,3%, ενώ η Ρουμανία κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση, φτάνοντας στο 9,1%. Η Ελλάδα έχει διατηρήσει πληθωρισμό χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στους 73 από τους τελευταίους 92 μήνες.

Οι εξαιρέσεις σε αυτό το μοτίβο εντοπίζονται σε περιόδους όπου οι αυξήσεις στις τιμές του ελαιολάδου οδήγησαν σε υψηλότερο πληθωρισμό, συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 και από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024. Από τον Οκτώβριο του 2024 και μετά, η Ελλάδα κινείται ξανά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το νωπό κρέας αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 7,5%, ενώ το βόειο εκτοξεύτηκε στο 15,7%. Αν και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4,5% και 11,8%), η Ελλάδα παραμένει στη 10η θέση.

Χαμηλότερες αυξήσεις από την Ε.Ε.:

Στα ύψη:

Διαβάστε ακόμη 

Η Βουλγαρία κινείται ταχύτερα από την Ελλάδα για τη στήριξη της ενεργοβόρας βιομηχανίας 

Η Αθήνα ζει με τον θόρυβο: Το κόστος ζωής με υψηλά ντεσιμπέλ και γιατί τα ακουστικά έγιναν μια λύση

Μενέλαος Τασόπουλος (Παπουτσάνης): Η βιομηχανία είναι σαν ποδήλατο – αν σταματήσεις τις επενδύσεις πέφτεις (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version