search icon

Οικονομία

Barclays: Το α΄ 3μηνο του 2014 θα μειωθεί το τύπωμα χρήματος, ποιες αγορές επηρεάζονται

O οίκος εκφράζει θετική άποψη (και τηρεί overweight στάση) για τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια και θεωρεί ότι η σημερινή διόρθωση των αγορών είναι μόνο προσωρινή. Αντίθετα, δηλώνει πιο επιφυλακτικός απέναντι στις αναδυόμενες αγορές, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα παραμένουν ασθενή.

Από το πρώτο τρίμηνο του 2014 εκτιμούν οι αναλυτές της Barclays ότι θα αρχίσει η Federal Reserve να επιβραδύνει το πρόγραμμα τυπώματος χρήματος. Έως τότε, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι ισχυρότερη, επισημαίνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος εκφράζει θετική άποψη (και τηρεί overweight στάση) για τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια και θεωρεί ότι η σημερινή διόρθωση των αγορών είναι μόνο προσωρινή.

Αντίθετα, δηλώνει πιο επιφυλακτικός απέναντι στις αναδυόμενες αγορές, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα παραμένουν ασθενή.

Στις αγορές ομολόγων, οι αμερικανικοί κρατικοί τίτλοι θεωρούνται από τη Barclays ως δίκαια αποτιμημένοι.

Αντίθετα, τα εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ θεωρούνται ευάλωτα στη μείωση του τυπώματος χρήματος από τη Fed. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκοί τίτλοι είναι εκτεθειμένοι στο ρίσκο που προκύπτει από την ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία, την ανακεφαλαιοποίηση των βρετανικών τραπεζών και τις προτεινόμενες αλλαγές στα πιστωτικά γεγονότα των CDS.

Στις αγορές συναλλάγματος, η Barclays προτιμά το δολάριο έναντι των θεωρούμενων ως ασφαλών καταφυγίων (ελβετικό φράγκο και δολάριο Αυστραλίας) καθώς και έναντι των ευρωπαϊκών νομισμάτων (ευρώ και στερλίνα).

Στα εμπορεύματα, οι αναλυτές εντοπίζουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου στο χαλκό, λόγω της φθηνής του αποτίμησης και των short θέσεων. Ο χρυσός, όμως, θεωρείται ευάλωτος απέναντι στην περαιτέρω διόρθωση των ασφαλών επενδύσεων.

Στις επενδύσεις που θεωρούνται πιο ευάλωτες απέναντι στη μείωση του τυπώματος χρήματος, η Barclays συγκαταλέγει τα ευρωπαϊκά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, τις μετοχές των αναδυόμενων χρηματιστηρίων (π.χ. Τουρκία), τις μετοχές των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων (π.χ. αμυντικές μετοχές) και τα αμερικανικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων. 

Exit mobile version