search icon

Οικονομία

Έντονη μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ κερδών και απωλειών, με το βλέμμα στραμμένο, εκ νέου, στην Κίνα

Οι ευρωπαϊκές μετοχές επέστρεψαν εκ νέου σε αρνητικό πρόσημο, αν και είχαν προς στιγμή κατορθώσει να «μαζέψουν» τις πρωινές τους απώλειες. Η θετική στροφή, έστω και ένα κράτησε σχεδόν ελάχιστα, επήλθε μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων στοιχείων για την οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

Η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα τετραετίας, τη στιγμή που η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει μία απόφαση για το εάν θα αυξήσει τα οικονομικά κίνητρα, αντισταθμίζοντας έτσι το αρνητικό επενδυτικό κλίμα από την Κίνα.

Ο Stoxx 600 υποχωρεί 0,02%, έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει έως και 0,7%.

«Η αύξηση της οικονομικής εμπιστοσύνης και το αδύναμο ευρώ είναι θετικοί παράγοντες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Η Κίνα επέστρεψε στο επίκεντρο κι επιπλέον όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα για ναδουν αν ο Μάριο Ντράγκι θα προχωρήσει σε νέα χαλάρωση ή όχι. Υπάρχει πολύ νευρικότητα στην αγορά» τονίζει ο John Plassard, επικεφαλής πωλήσεων μετοχών στην Mirabaud Securities LLP στην Γενεύη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης οδεύει προς εβδομαδιαία άνοδο 0,6%, με τον όγκο των μετοχών που αλλάζουν χέρια να είναι κατά 32% χαμηλότερος σε σχέση με τον κινητό μέσο όρο 30 ημερών. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ενισχυθεί 13% από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου.

O FTSE 100 υποχωρεί 0,23%% στις 6.378 μονάδες, ο DAX καταγράφει πτώση 0,09% στις 11.310 μονάδες, ο CAC 40 κινείται με απώλειες 0,03% στις 4.944 μονάδες, ο IBEX 35 ενισχύεται 0,07% στις 10.339 μονάδες και ο FTSE MIB κινείται με άνοδο 0,16% στις 22.626 μονάδες.

Στο πεδίο των μετοχών, ο κλαδικός δείκτης των πρώτων υλών συνεχίζει να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, με την Anglo American Plc να υποχωρεί 7,6%, τη Rio Tinto Group να χάνει 3% και την BHP Billiton Ltd. να καταγράφει πτώση 3,5%.

Στον αντίποδα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενισχύονται περισσότερο από το αναμενόμενο.

Στις μετοχές που κινούνται λόγω εταιρικών νέων, η Altice NV ενισχύεται 2,5% και η Banca Monte dei Paschi di Siena SpA καταγράφει άνοδο 3,8%.

Πτώση 3% για την Evonik Industries AG.

Exit mobile version