search icon

Οικονομία

Μόνο με ηλεκτρονικές συναλλαγές το «χτίσιμο» του αφορολόγητου

Τοποθέτηση POS σε όλες τις επιχειρήσεις και «χτίσιμο» του αφορολόγητου μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές είναι δύο από τα βασικά στοιχεία που θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο που εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Αυγούστου - Η εφορία δεν θα λαμβάνει καθόλου υπόψη τις αγορές με μετρητά

Τοποθέτηση POS σε όλες τις επιχειρήσεις και «χτίσιμο» του αφορολόγητου μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές είναι δύο από τα βασικά στοιχεία που περιλαμβάνεται το νέο νομοσχέδιο που εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αφορολόγητο για το τρέχον έτος θα «καλύπτεται» μόνο με αποδείξεις με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με e-banking, ενώ οι αγορές με τη χρήση μετρητών δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Ταυτόχρονα όλες οι επιχειρήσεις, ακόμη και οι μικρές όπως τα περίπτερα, θα πρέπει να προμηθευθούν POS, το αργότερο έως και το τέλος του τρέχοντος έτους. Για να έχουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος.

Το ΥΠΟΙΚ προετοιμάζει και «δώρο» στους φορολογούμενους, οι οποίοι θα συγκεντρώσουν αποδείξεις διπλάσιο από το όριο του αφορολόγητου, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο να τους δοθεί έξτρα έκπτωση φόρου. Σε καμία περίπτωση όμως η έκπτωση δεν θα καλύπτει τον ΦΠΑ που καταβάλλει ο φορολογούμενος και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί κίνητρο για να μη ζητήσει απόδειξη και να γλιτώσει έξτρα δαπάνη 24%.

Οι φορολογούμενοι στο επόμενο διάστημα θα κληθούν να δηλώσουν στο σύστημα Τaxisnet τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μέσω των οποίων θα κάνουν τις συναλλαγές για να μπορούν στη συνέχεια ν α περνούν οι συναλλαγές αυτές αυτόματα στους σχετικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης.

Από τη στιγμή που θα γίνει η συναλλαγή με πλαστικό χρήμα η φοροδιαφυγή αυτομάτως μηδενίζεται, καθώς τα στοιχεία καταχωρίζονται στα συστήματα των τραπεζών. Η εφορία έχει τη δυνατότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή να διασταυρώσει τα εισοδήματα που εμφανίζει η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς του και αν έχει κόψει απόδειξη για αυτά τα εισοδήματα ή όχι.

Ειδικά για το 2016 θα προβλέπεται:

Ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ: Αποδείξεις ίσες με το 5% του εισοδήματος. Ετήσιο εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 7,5% του εισοδήματος
Ετήσιο εισόδημα από 20.001-40.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος και
Ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος.

Για το 2017 θα ισχύουν τα διπλάσια ποσοστά για κάθε κατηγορία δηλαδή:

Ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ: Αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος. Ετήσιο εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος
Ετήσιο εισόδημα από 20.001-40.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 20% του εισοδήματος και
Ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος.

Exit mobile version