Οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν ένα πρόβλημα που ο καθένας θα ήθελε να έχει: Εχουν τεράστια αποθέματα ρευστού.
Σύμφωνα με έκθεση της Moody’s Investors Service, οι αμερικανικές εταιρείς, που δεν ανήκουν στη χρηματοοικονομική βιομηχανία, διέθεταν συνολικά 1,64 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό έως τα τέλη του 2013. Οι γίγαντες της τεχνολογίας, όπως οι Apple, Google και Microsoft είχαν τα περισσότερα.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Apple με σχεδόν 159 δισεκατομμύρια δολάρια. Πριν από μία δεκαετία, προτού κυκλοφορήσει το iPhone, η εταιρεία διέθετε αποθέματα 5,5 δισ. δολ.
Οπως αναφέρουν οι New York Times, εάν η Apple άπλωνε τα τρέχοντα αποθέματα σε δολάρια που διαθέτει, θα κάλυπτε μία έκταση 630 τετραγωνικών μιλίων.
Ο οικονομολόγος John Maynard Keynes εξηγεί ότι οι εταιρείες τείνουν να διατηρούν ρευστό στα θησαυροφυλάκια τους για τους εξής τρεις λόγους: Να εκτελέσουν τις συναλλαγές της ημέρας, να προστατευτούν από κάποιο επιχειρηματικό γεγονός που θα τους προκαλέσει επιβράδυνση, να είναι έτοιμες για επένδυση εάν προκύψει η κατάλληλη ευκαιρία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Apple σίγουρα δεν χρησιμοποιεί τα κεφάλαιά της για εξαγορές. Σε σύγκριση με ανταγωνιστές της, έχει ξοδέψει πολύ λίγα χρήματα για την εξαγορά νέων ή παλαιότερων τεχνολογιών.
Η Google έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια για video sites, ρομπότ, τεχνολογία μη επανδρωμένων αυτοκινήτων και λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης.
Η Amazon έχει αγοράσει κατασκευαστές ρομπότ και start-ups που ασχολούνται με την κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Οσο για τη Facebook, αιφνιδίασε τους πάντες, ξοδεύοντας περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα μόλις δύο μηνών για την εξαγορά πλατφόρμας μηνυμάτων και τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας.
Παρ’ όλα αυτά, η Apple μόλις που έβαλε το χέρι στην τσέπη την τελευταία δεκαετία, αγοράζοντας την AuthenTec, εταιρεία κατασκευής αισθητήρων δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη Siri, εταιρεία φωνητικών υπηρεσιών και την Topsy, εταιρεία ανάλυσης δεδομένων.
Ωστόσο, δεν έχει στο ενεργητικό της καμία εξαγορά άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
” Τα χρήματα, που έχουμε στην τσέπη μας, δεν μας ενοχλούν ώστε να πούμε ας κάνουμε μία λίστα με τις 10 καλύτερες εξαγορές και να επιλέξουμε την πλεόν συμφέρουσα”, είχε πει το Φεβρουάριο σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal o CEO της Apple, Timothy D. Cook. Ο ίδιος τόνισε ότι η Apple “δεν πρόκειται να βγει έξω και να αγοράσει κάτι μόνο και μόνο επειδή είναι μεγάλο”.
Διαφορετική άποψη για το ρευστό, που υπάρχει στις “τσέπες” της εταιρείας, έχουν οι επενδυτές, οι οποίοι περιμένουν από την Apple να χρησιμοποιήσει ένα μέρος για να καταβάλει μερίσματα, να προβεί σε επαναγορά μετοχών ή και τα δύο. Ο δισεκατομμυριούχος Carl Icahn ηγείται του εν λόγω “κινήματος”.
Σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεση της Moody’s, Rick Lane, η Apple μπορεί να διατηρεί τα αποθέματα αυτά για τους “δύσκολους καιρούς”
“Εάν δεν χρειάζεται να βασιστείς στις αγορές κεφαλαίων, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν άστατες, αποτελεί ένα είδος αυτο-ασφάλειας να έχεις ρευστό διαθέσιμο για τις εποχές που τα πράγματα μπορεί να ανατραπούν μέσα σε μία νύχτα”.
Επενδύσεις στον…Αρη
Τώρα, τι θα μπορούσε να αγοράσει με όλο αυτό το χρήμα η Apple;
Σύμφωνα με τους New York Times, θα μπορούσε να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές και να ποντάρει στον…Αρη. Οι επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν προσφάτως ότι σχεδιάζουν την αποστολή αστροναυτών στον Κόκκινο Πλανήτη με στόχο το κτίσιμο αποικίας, ένα project ύψους 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η NASA αναζητεί μεγάλες εταιρείες για τη χρηματοδότηση της ιδέας αυτής.
Πριν από ένα χρόνο, ο Philip W. Schiller, senior αντιπρόεδρος του marketing της Apple, είχε δηλώσει ότι πριν δημιουργήσει τα iPhone, τα στελέχη της εταιρείας συζητούσαν το ενδεχόμενο να κατασκευάσει αυτοκίνητα.
Η Apple θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει λιγότερο από το 20% του ρευστού της για να εξαγοράσει την Τesla έναντι 30 δισ. Δολ. και να δημιουργήσει την…: iTesla.
Θα μπορούσε ακόμη να παραμείνει στις τηλεπικοινωνίες, αγοράζοντας εταιρείες, όπως οι Verizon, AT&T, Sprint ή T-Mobile, προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως όσον αφορά στην σύνδεση των iPad και iPhone με μουσική, βίντεο και Ιντερνετ.