search icon

Οικονομία

Πώς θα γίνει το 1 προς 1 για το ευρωδολάριο – Στο $1,05 «βλέπουν» το € οι αναλυτές

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως βρίσκεται ένα βήμα πριν προσφέρει μια νέα ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης, οι στρατηγικοί αναλυτές όμως αναφέρουν ότι η φλυαρία που επικρατεί πως έρχεται η απόλυτη ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, είναι ακόμα πρόωρη, αναφέρει το CNBC.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως βρίσκεται ένα βήμα πριν προσφέρει μια νέα ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης, οι στρατηγικοί αναλυτές όμως αναφέρουν ότι η φλυαρία που επικρατεί πως έρχεται η απόλυτη ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, είναι ακόμα πρόωρη, αναφέρει το CNBC.

Χθες Πέμπτη, η ΕΚΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και άφησε ανοιχτή την πόρτα παράτασης και επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων που , αυτή τη στιγμή, ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση και αναμένεται να εκπνεύσει τον Σεπτέμβριο του 2016.

«Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η ΕΚΤ θα δεχθεί πιέσεις να δώσει κι άλλο χρόνο στο QE και να το επεκτείνει και το δ’ τρίμηνο του 2016}, αναφέρει ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του τομέα σταθερού εισοδήματος και νομισμάτων της Macquarie, Nizam Idris και συμπληρώνει: «Το ερώτημα είναι αν θα αγοράζουν περισσότερα (ομόλογα) σε μηνιαία βάση ή αν θα επεκτείνουν χρονικά το πρόγραμμα. Είμαι της άποψης ότι θα αγοράζουν περισσότερα τον μήνα».

Σε αυτό το σενάριο, ο Idris βλέπει ότι το ευρώ μέχρι τα τέλη της χρονιάς θα φτάσει κοντά στο 1,05 έναντι του δολαρίου ή 6% χαμηλότερα από το τρέχον επίπεδο στο 1,11 δολ.

Για να επαληθευτεί το σενάριο ότι το ευρώ θα «χτυπήσει» ισοτιμία 1 προς 1 έναντι του δολαρίου, η ΕΚΤ θα πρέπει ταυτοχρόνως ΚΑΙ να αυξήσει τη μηνιαία αγορά ομολόγων ΚΑΙ να επεκτείνει χρονικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με τον Idris.

Κάτι τέτοιο φαίνεται αβέβαιο εκτός κι αν υπάρξει σημαντική επιδείνωση στις προοπτικές των αναδυόμενων οικονομιών και η Fed δείξει απρόθυμη να ομαλοποιήσει τη νομισματική της πολιτική, σημείωσε ο ίδιος. Όπως μεταδίδει το Reuters, τα προθεσμιακά συμβόλαια επί των βασικών επιτοκίων υποδεικνύουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για μια κίνηση της Fed τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.

Το ευρώ φέτος είχε έντονες διακυμάνσεις, δέχτηκε ισχυρές πιέσεις κατά το α’ εξάμηνο λόγω των ανησυχιών για την Ελλάδα και ανέκαμψε τον Αύγουστο σημαντικά, μετατρεπόμενο σε ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της αναταραχής στις διεθνείς αγορές λόγω Κίνας.

Σε ετήσια βάση, πάντως, παραμένει σε πτώση 8% έναντι του δολαρίου. Μερικοί αναλυτές αναμένουν ότι φέτος θα φτάσει το 1,05 δολ. ακόμα και χωρίς την παρέμβαση στήριξης από την
ΕΚΤ.

Exit mobile version