search icon

Οικονομία

Rabobank: Τι σηματοδοτεί το αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση

Το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης συνιστά μια ιδανική λύση σημασιολογικής σπουδαιότητας, ενώ την ίδια ώρα, περιορίζει και τις όποιες ανησυχίες των πιστωτών περί προσπάθειας να βγει η Ελλάδα από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους στους οποίους υπόκειται

Το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης συνιστά μια ιδανική λύση σημασιολογικής σπουδαιότητας, ενώ την ίδια ώρα, περιορίζει και τις όποιες ανησυχίες των πιστωτών περί προσπάθειας να βγει η Ελλάδα από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους στους οποίους υπόκειταιαπό την αρχή του προγράμματος διάσωσης, αναφέρει ο Richard McGuire, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής των επιτοκίων της Rabobank, μεταδίδει το Bloomberg.

Η Rabobank αναφέρει συνοπτικά το τι σηματοδοτεί πρακτικά το ελληνικό αίτημα:

– Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποφύγει την αναφορά μιας παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος, ενώ οι πιστωτές δεν θα φαίνεται ότι συγκατανεύουν σε “δανειακή συμφωνία”.
– Η ουσία του κάθε συμβιβασμού είναι πιθανό να είναι σημασιολογική, καθώς και οι δύο πλευρές πρέπει να περιορίσουν τις πολιτικές επιπτώσεις που θα υπήρχαν αν εμφανίζονταν πολύ ευέλικτες.
– Υπάρχει “ευκρινής δυνατότητα” να αποδεχθεί το αίτημα η Ευρωζώνη
– Αν και η όποια ανάλογη συμφωνία πιθανότατα δεν θα σταματούσε τις εντάσεις που σχετίζονται με το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο επιβεβαιώνει το βασικό σενάριο της Rabobank ότι θα επιτευχθεί τελικά συμβιβασμός.
– Η πρόσφατη αύξηση των φόβων για την Ελλάδα είναι πιθανό ότι θα διαλυθούν σύντομα, ανοίγοντας την πόρτα στα ελληνικά spreads μνα ενσωματώσουν το πρόγραμμα της νομισματικής χαλάρωσης στις αποδόσεις τους.

Exit mobile version